Afbeelding
Dagboeknotities

Vuurwerk

Algemeen 113 keer gelezen

Dat we dat nog gaan beleven… een vuurwerkloze jaarwisseling! Wie had dat gedacht? Dit jaar is het verboden om vuurwerk af te steken. Omdat het jaarlijks zoveel ogen kost? Nee. Omdat er jaarlijks vingers of zelfs hele handen geamputeerd moeten worden? Nee. Omdat het jaarlijks zoveel ernstige brandwonden oplevert? Nee. Omdat het zoveel mensen ademhalingsklachten bezorgt? Nee. Omdat het zware vervuiling van lucht, water en bodem veroorzaakt? Nee. Omdat het een takkeherrie is voor dieren en mensen in het algemeen en veteranen met posttraumatische stressstoornis in het bijzonder? Nee.

Dit jaar doen we het niet omdat de zorg het niet aankan. Waarschijnlijk is er op de spoedeisende hulp en in de ziekenhuizen ditmaal onvoldoende capaciteit om al die ogen, vingers, handen en brandwonden adequaat te behandelen en te verplegen. Jammer. Echt heel jammer. De zorgmedewerkers hebben al bijna een jaar hun handen vol aan andere zaken. Anders konden we het natuurlijk gerust blijven doen, dat vuurwerk afsteken. Want we houden van een lolletje. Wat maakt zo’n oog of vinger dan uit? En er mag tegenwoordig toch al niks meer.

Je mag niet meer roken en drinken. Je mag niet meer hele avonden op je kont op de bank zitten netflixen met zakken chips. Je mag niet discrimineren op grond van religie of huidskleur. Een leuk wijf mag je niet meer zomaar in haar billen knijpen. In haar borsten ook niet. Je mag niet met een wapen over straat, niet eens met een mes. Je mag niet op pedo’s jagen. Je mag geen agenten pesten en geen BOA’s. Brandweerlieden uitschelden of bekogelen: mag niet. Je mag geen personeel van ambulances in elkaar slaan. Je mag geen leraren bedreigen.

Je mag niet met vijftig kilometer per uur door een woonwijk rijden. Of met honderddertig op de snelweg. Nou ja, hier en daar ’s nachts, ergens ver weg diep in de provincie, maar wat heb je dáár aan? In de auto mag je ook al weinig. Niet bellen, niet appen, geen patroontje lachgas scoren.

Je mag je plastic afval niet in de zwarte kliko gooien. Trouwens, over kliko’s gesproken, die mag je niet zomaar op een willekeurige dag buiten zetten. Je mag je kinderen niet slaan, tenminste niet hard en al helemaal niet in het openbaar.

Je mag je hond niet meer in de goot laten poepen. In de duinen mag je je hond niet achter reeën aan laten rennen. Hij mag zelfs nergens achteraan rennen! In Rockanje mag je geen strandhuisjes op het strand bouwen. In Oostvoorne mag je niet met je auto op het strand rijden. In Brielle mag je niks zeggen over een monument als je er niet geboren bent.

Echt mensen, er mag nergens nog iets. En áls je dan nog ergens komt, dan moet er een lap over je gezicht.

Dus vuurwerk was het laatste pleziertje dat we nog hadden. En dat wordt ons nu ook afgenomen. Diep triest. Hoe moet je zo'n slag te boven komen? Hoe moeten we dan het nieuwe jaar in?

Echt, ik zou het niet weten.

Uit de krant