Cybercrime is een nieuwe vorm van criminaliteit die bestreden moet worden.
Cybercrime is een nieuwe vorm van criminaliteit die bestreden moet worden. Foto: pixabay.com

Toename van jeugdcriminaliteit en cybercrime

Algemeen 164 keer gelezen

Spijkenisse/Nissewaard - Er is een sterke toename te zien van incidenten waarbij jeugd betrokken is, zo blijkt uit de politiecijfers van afgelopen jaar. In 2020 zijn er 28 straatroven geweest en 13 overvallen, waarbij zowel het slachtoffer als de dader(s) te vinden waren in de groep van 12 tot 19 jaar.

In de jaren ervoor lag vooral het aantal overvallen lager. In 2017 waren dat er 6, in 2018 3 en in 2019 10. In de eerste negen weken van dit jaar zijn er nog geen overvallen geweest, wel vier straatroven. Wat de reden van de stijging is, is niet bekend. Er waren weliswaar meer jongeren op straat omdat de scholen gesloten waren, maar daarnaast weet de politie dat er bij onder de jongeren ook van alles speelt. ‘Vaak kennen daders en slachtoffers elkaar en is de buit klein, van een speaker tot een petje of wat klein geld.’

De jeugdproblematiek is één van de drie aandachtsgebieden waar de politie meer prioriteit aan geeft. Er is ook een integrale aanpak ontwikkeld waarbij ook ouders en burgers zijn betrokken. Daarnaast wordt er nog meer ingezet op de persoonsgebonden aanpak. Zo wordt de jeugd o.a. thuis bezocht. Ook het opleggen van een last onder dwangsom als een jeugdige gepakt wordt met een wapen, levert een schrikreactie op. Bij een volgende keer dat ze met een wapen op zak gepakt wordt, dient er 1000 euro afgetikt te worden. Burgemeester Van Oosten geeft aan dat er 30 keer een last onder dwangsom is opgelegd voor het bezit van een mes. In oktober wordt er een wapen inleveractie georganiseerd; dit keer is dat een landelijke actie.

Een ander aandachtspunt is ondermijning. Onder andere door het aanstellen van een wijkagent bedrijventerreinen en wijkagent ondermijning hoopt de politie om kortere lijnen te hebben met ondernemers en zo te voorkomen dat bovenwereld en onderwereld zich vermengen. In het agrarische gebied is er al een preventieve actie geweest om ondernemers te informeren.

Tot slot is er ook aandacht voor de inbraken in woningen en bedrijfspanden. Ten opzichte van 2017 (370 inbraken) zijn er in 2020 veel minder inbraken geweest, maar het aantal van 201 kan een vertekend beeld geven omdat mensen vanwege corona meer thuis waren.

De maatschappij verandert en de criminaliteit verandert mee. Zo constateert de politie een enorme groei op het gebied van cybercrime. Het is de bedoeling om op het bureau in Spijkenisse een digikamer vorm te geven, waar de aanpak van cybercrime vorm gaat krijgen. Op vragen van raadsleden, geeft de politie aan dat het een probleem is dat nationaal en internationaal aandacht moet krijgen. De reden om de digikamer in Nissewaard vorm te geven is dat er in de gemeente veel slachtoffers van deze vorm van criminaliteit zijn. Vooral de whatsapp fraude komt veel voor.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant