Afbeelding
Dagboeknotities

Klimaatburgemeester

Algemeen 186 keer gelezen

Bosbranden, hittegolven en overstromingen bereiken wat jarenlange waarschuwingen van deskundigen niet voor elkaar kregen: het onderwerp klimaatverandering is niet meer beperkt tot congressen en internationale verdragen, het wordt een gesprek van alledag. De opwarming van de aarde moet stoppen en wel zo snel mogelijk, maar hoe?

Gelukkig wordt er binnenkort een Klimaatburgemeester (met hoofdletter) aangesteld die het probleem mag aanpakken. Het lijkt me een fantastische post. Wat ik zou doen als ik gekozen word? Zoals ik al eerder zei: in de eerste plaats overal de thermostaat flink lager zetten. En uiteraard moet het zinloos stoken per direct verboden worden.

Zinloos stoken gebeurt in open haarden, hout- en palletkachels. De viezigheid die daarmee de lucht in wordt geblazen is echt niet meer van deze tijd. Houd er eens mee op mensen! Dat u nooit aan het klimaat dacht is tot daar aan toe, maar denk dan tenminste eens aan uw buurtgenoten die alle rook en fijnstof die u door de schoorsteen jaagt moeten inademen. De smog die in onze straten hangt bij windstil of mistig weer ruikt u toch zelf ook? Maar ik weet wel waarom u het doet. Gewoon omdat het (nog) mág. Omdat overheden nog steeds te bescheten zijn om hiertegen op te treden.

Als binnenkort bij hevige buien het water door de straten stroomt omdat de riolering het niet meer aankan, wie zijn schuld is dat? Van de overheid, die niet op tijd voldoende maatregelen heeft getroffen om te zorgen dat het water weg kan? Of van de burgers die hun tuinen dicht plaveien?

In coronatijd werden overal klussen in en om huis aangepakt. Even leek het erop dat het in de buitenruimte de goede kant op zou gaan: je zag hoveniersbedrijven af en aan rijden. Eindelijk weer tijd voor de tuin? Helaas, de tuinlieden kwamen geen rozenstruiken planten, maar rooien. Sinds het begin van deze eeuw zijn ze omgeschoold tot stratenmakers. De laatste voortuinen in onze wijk zagen we vorig jaar verdwijnen. We leven nu in teststraten van grafzerken.

Er is een grote landelijke actie aan de gang om deze trend tegen te gaan: de actie Steenbreek. Honderdzestig gemeenten, zes provincies en vijf waterschappen doen al mee. Doel is om onze leefomgeving te vergroenen. Niet alleen omdat dit er aangenamer uitziet, maar omdat het noodzakelijk is om opwarming van onze woonwijken tegen te gaan en regenwater te kunnen afvoeren.

Ongetwijfeld staat ook onze gemeente er sympathiek tegenover. Maar wat is er daadwerkelijk gedaan? Heeft u er als inwoner wel eens iets over gehoord, iets van gemerkt? En onze raadsleden. Wat deden die? Vroegen ze aandacht voor het probleem, werd de alarmbel geluid? Weten ze dat ‘hitte-eilanden’ ook in dorpen kunnen ontstaan? Hoe belangrijk het is om de bebouwde omgeving koel te houden?

Daar ligt een mooie taak voor de Klimaatburgemeester: raadsleden wakker schudden, allemaal! Verplicht leeswerk: het Emissions Gap Report 2020 van de VN, de Europese Green Deal en de voorstellen van Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Het is van levensbelang.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant