Afbeelding
Dagboeknotities

Afscheidsfeest

Algemeen 112 keer gelezen

Over een dik jaar wonen we allemaal in Voorne aan Zee. Niks mis mee. Een Briellenaar blijft voor zijn gevoel gewoon in Brielle wonen, een Hellevoeter in Hellevoetsluis. Maar een Westvoornaar? Die woont nog wel in Oostvoorne, Tinte of Rockanje, maar nooit meer in Westvoorne. In 2023 is Westvoorne van de kaart geveegd.

Het afscheid van de gemeente Westvoorne kunnen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan, maar wat is de beste manier om er aandacht aan te schenken? Met een plechtige herdenking of met iets feestelijks? Dat laatste lijkt de meest aantrekkelijke optie. Maar wat en hoe?

Worden er wellicht al voorbereidingen getroffen achter de schermen? Is er al een commissie of comité opgericht? Op tijd beginnen is het eerste vereiste voor een goede voorbereiding. Ik ben bang dat op dit moment iedereen nog zit te dutten. Hopelijk heb ik het mis? Zitten er al ambtenaren te hersenstormen? Zijn er al inwoners die creatieve ideeën geleverd hebben?

Het is nog niet zo makkelijk om iets passends te verzinnen. Er moet in ieder geval iets met de gemeentevlag gebeuren. Verbranden? Dat gaat akelige taferelen opleveren. Beter van niet. Liever feestelijk laten wapperen of zoiets. Gewoon aan vlaggenstokken aan de gevels? Of in optocht mee rondzwaaien, met muziek erbij? ’t Is een idee, maar daarmee heb je nog geen spetterend feest.

Een puzzeltocht, zou dat wat zijn? Dat mensen een route lopen of fietsen langs Westvoornse locaties met leuke weetjes en vragen? Volgens mij is dit een concept vol mogelijkheden en voordelen. Beweging, dus gezond. Samen doen, dus goed voor sociale contacten. Hersens laten werken, dus goed voor het brein. Weetjes opdoen, dus leerzaam. Opfrissing van het collectieve geheugen. Makkelijk te organiseren en kost geen drol. Dus wat wil je nog meer? Ik zeg: doen!

Er komen vragen over Westvoornse pijnpunten. Bijvoorbeeld de koepel in Oostvoorne: hoeveel gemeenschapsgeld is daar in gaan zitten en hoeveel mensen hebben er gebruik van gemaakt? Of de strandtrappen van Rockanje. Hoeveel manuren worden er jaarlijks besteed aan het uitgraven van de onderste treden? Of de sportzaal bij Tintestein. Waarom is die nog niet gereed?

En dan natuurlijk de succesnummers. Hoeveel schitterende appartementen werden er in Oostvoorne gebouwd? Hoeveel multifunctionele ruimtes werden er totaal in de gemeente Westvoorne gerealiseerd? Welke dorpspleinen werden opgepimpt?

Deelnemers aan de puzzeltocht krijgen ook vragen over zaken die gelukkig niet doorgingen. Daardoor bleef de omgeving ongeschonden en/of werd er geld bespaard. Er kwamen geen strandhuisjes op het badstrand van Rockanje. Er ligt geen fietspad dwars door de duinen. Het Woonbedrijf werd niet verkocht aan een commerciële partij.

‘t Is maar een eerste aanzet. Verdere uitwerking van zo’n puzzeltocht zal mensen met kennis van zaken niet teveel moeite kosten. Wat hebben we dan nog meer nodig voor een waardig afscheidsfeest? Heeft u ideeën?

Uit de krant