Afbeelding
Dagboeknotities

Vrijheid

Algemeen 115 keer gelezen

De coronabesmettingen lopen, zoals verwacht, weer op. Degenen die nu in het ziekenhuis terecht komen zijn bijna allemaal ongevaccineerd. Als dit zo doorgaat raakt de gezondheidszorg overbelast. Om die overbelasting te voorkomen moet de vaccinatiegraad omhoog. Maar verplichte vaccinatie is niet aan de orde.

In de westerse wereld is verplichte vaccinatie ondenkbaar. Je kunt moeilijk mensen met geweld naar een vaccinatiestraat sleuren en ze daar onder dwang een injectie geven. Wie zou er in zo’n wereld willen leven? Iedereen heeft de vrije keus om wel of niet te gaan. Aan die keus zitten wel consequenties. En daar zit het grote probleem. De mensen die de consequenties niet willen aanvaarden.

Omdat weigeraars een gevaar voor de volksgezondheid vormen worden ze geweerd op plekken waar de kans dat ze elkaar besmetten het hoogst is. Vandaar dat er in de horeca, bioscopen en theaters een vaccinatie- of testbewijs wordt gevraagd. Dat vinden de weigeraars een enorme aantasting van hun vrijheid. De verontwaardiging is groot. Ze hebben het gevoel dat er iets ongehoords en buitenproportioneels aan de hand is. Terwijl beperkingen van onze vrijheid om de collectieve veiligheid te vergroten niet bepaald nieuw zijn.

Zo zijn er mensen die een enorm gevoel van vrijheid krijgen van keihard over een snelweg rijden. Maar het mag niet, want je brengt er jezelf en anderen mee in gevaar. Daarom is het verboden. Wil je deelnemen aan het verkeer, dan is de consequentie dat je je aan de maximum snelheid moet houden. Je vrijheid is beperkt.

Wil je een auto besturen dan heb je een papiertje nodig: het rijvaardigheidsbewijs. Zijn rijlessen te duur voor je of ben je door lichamelijke of geestelijke beperkingen niet in staat het examen te halen? Pech gehad. Niks geen vrijheid om lekker rond te toeren. Wie bepaalt dat je dat niet mag? De overheid. Gelukkig maar. Je hoort hier trouwens ook weinig klachten over.

Onze vrijheid wordt op allerlei manieren ingeperkt. Wil je op de openbare weg in je blootje lopen? Mag niet. Vind je het een veilig gevoel om een wapen te dragen? Mag niet. Zou je dolgraag een sigaret willen opsteken op een station of in een café? Mag niet. En waarom niet? Omdat het anderen zou hinderen of in gevaar zou kunnen brengen.

En zo is het ook met deze pandemie. Ongevaccineerden lopen nu groot gevaar om besmet te worden met het virus. Je kunt zeggen: moeten ze zelf weten. Maar ze pikken vrijheid van anderen in. Van medisch personeel dat (weer) overbelast raakt. Van mensen die te horen krijgen dat hun operatie uitgesteld wordt wegens onvoldoende capaciteit. Van mensen die onverwacht naar een ziekenhuis moeten en te maken krijgen met plaatsgebrek.

Om dat te voorkomen wordt aan ongevaccineerden gevraagd weg te blijven van plekken met besmettingsgevaar en afstand te houden van anderen zolang we nog te kampen hebben met een epidemie. Als je daar geen zin in hebt omdat je je vrijheid boven alles stelt, denk dan eens aan iedereen die door jouw gedrag vrijheid moet inleveren.

Uit de krant