Afbeelding

Krapte in ICT stijgt naar grote hoogte in Rijnmond

Algemeen 123 keer gelezen

UWV verstrekt eind april 2022 in Rijnmond 15.400 WW-uitkeringen aan werkzoekenden. Het aantal WW-uitkeringen daalde in die maand met 6% en in een jaar tijd met 34%. Het WW-percentage, dat wil zeggen de WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is voor de regio met 2,1% net iets hoger dan de 1,9% voor Nederland.

Het aantal WW-uitkeringen aan werkzoekenden met een ICT-beroep is in Rijnmond het afgelopen jaar met 35% gedaald. De arbeidsmarkt voor ICT’ers is zeer krap. Vacatures voor ICT-functies zijn moeilijk vervulbaar. Voor 2022 verwachten werkgevers dat hun problemen om ICT-vacatures te vervullen nog eens toenemen. De helft van de werkgevers kiest ervoor kandidaten aan te nemen die niet helemaal voldoen aan de functie-eisen, om deze vervolgens zelf op te leiden. UWV is met Make IT Work een partnership aangegaan om de krapte te lijf te gaan.

“In de huidige maatschappij is ICT niet meer weg te denken. Thuis of op het werk, digitalisering is een feit en iedereen heeft er mee te maken. Om al deze systemen in de lucht te houden zijn er vakmensen nodig. Bij studiekeuze of een carrièreswitch kan ICT is een interessante optie zijn. Veel ICT beroepen zijn kansrijk op de huidige zeer krappe arbeidsmarkt. Belangrijke competenties voor deze beroepen zijn opgesomd in de flyer van het Leerwerkloket. Denk daarbij aan creëren, innoveren en analytisch vermogen.”

Jacqueline Toxpeus, arbeidsmarktadviseur bij UWV. 

Minder dan 300 WW-uitkeringen naar werkzoekenden met ICT-beroep

Werkzoekenden met een ICT-beroep maken met 273 WW-uitkeringen een klein deel uit van het totaal aantal WW-uitkeringen in Rijnmond. De afname van deze uitkeringen in het afgelopen jaar is met 35%, vergelijkbaar met de afname van het totaal in de regio. Vier van de tien WW-uitkeringen aan werkzoekenden met een ICT- beroep gaan naar 50-plussers. Driekwart naar mensen die zich richten op functies met zeer complexe of gespecialiseerde taken (ISCO-4). Eind april 2022 zijn de meest voorkomende beroepen waarin mensen werk zoeken ICT-helpdeskmedewerker & gebruikersondersteuner, software ontwikkelaar, beheerder technische hardware, adviseur automatisering en web- en multimediaontwikkelaars (technisch).

Lopende WW-uitkeringen in Rijnmond aan werkzoekenden met ICT-beroepen

1.850 openstaande vacatures voor ICT-beroep

De arbeidsmarkt voor ICT-beroepen is zeer krap. Het kost werkgevers moeite om personeel te vinden voor hun vacatures. Niet alleen de ICT-sector heeft hiermee te maken. Eigenlijk doen alle sectoren, zoals de zorg, openbaar bestuur, financiële dienstverlening en onderwijs, een beroep op ICT’ers. UWV heeft veel ICT-beroepen aangemerkt als kansrijk. Dit betekent dat als mensen met zo’n beroep op zoek moeten naar een nieuwe baan, het relatief eenvoudig is om opnieuw werk te vinden. UWV raamt het aantal openstaande vacatures voor ICT-beroepen in Rijnmond op zo’n 1.850. Het meest gevraagd waren ICT-helpdeskmedewerkers & -gebruikersondersteuners, netwerkspecialisten, beheerders applicatiesoftware, technisch web- & multimediaontwikkelaars en programmeurs internet.

Meer dan de helft van de werkgevers in de ICT-sector verwacht dat het vervullen van vacatures in 2022 moeilijker wordt. Uit het werkgeversonderzoek van UWV in 2021 blijkt dat bijna twee derde van vacatures in de ICT-sector moeilijk vervulbaar is. Het ontbreekt sollicitanten volgens werkgevers aan voldoende vakkennis of de benodigde werkervaring. Ook de specialistische aard van het werk maakt vacatures moeilijk vervulbaar. Een vijfde van de werkgevers werft daarom personeel in het buitenland. Bijna de helft van de ICT-werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures neemt ook kandidaten aan die niet aan álle functie-eisen voldoen, en leidt hen dan zelf verder op. In het webartikel Ongekende krapte op de ICT-arbeidsmarkt meer informatie over de arbeidsmarkt ICT. 

Make IT work

UWV en Make IT Work hebben de handen ineengeslagen voor de aanpak van de personeelstekorten in de ICT. Via het Make IT Work traject kunnen werkzoekenden met een hbo- of wo-achtergrond bij de Hogeschool Rotterdam een omscholingstraject van 11 maanden volgen waarbij ze vanaf de zesde maand aan de slag gaan bij een werkgever. Zij kunnen dit doen zonder dat zij voor hun omscholing hoeven te betalen of hun uitkering verliezen. Werkgever en werknemer zijn voor de start van het traject zorrgvuldig gematcht, waardoor kandidaten op een soepele manier beginnen aan hun nieuwe uitdaging en werkgevers snel aan goed opgeleide en gemotiveerde collega’s komen. 

Uit de krant