Afbeelding
Pixabay

Winnaar Gouden Laars woont in Rockanje

Algemeen 441 keer gelezen

Rockanje - Op 14 mei was de allereerste Laarzendag in het NLDelta-gebied. Tijdens deze dag is extra aandacht gevraagd voor droge voeten en meer biodiversiteit in het gehele gebied van de Haringvlietsluizen tot aan de Biesbosch. 

Het NL-Delta gebied is groot, mooi en nat. Regenbuien als afgelopen weekend zullen de komende jaren meer en meer voor gaan komen en waar we als bewoners van zo´n waterrijk gebied goed voor moeten waken. In het kader van de Laarzendag is er een wedstrijd uitgeschreven om de Gouden Laars te kunnen winnen. Naast de Gouden Laars is er ook een bijdrage voor een duurzaam initiatief.

Er zijn een hele hoop initiatieven ingeleverd, maar vanuit onze regio is er één winnaar: Sanne Elenbaas. Haar grote droom is om een voedselbos te realiseren op haar perceel. Zo ver is het nog niet, eerst wordt er hard gewerkt aan het watermanagement. Sanne: ´Bij stevige regenbuien zien we dat onze oude boerderij moeite heeft al het water goed weg te werken via de dakgoten, maar ook dat sommige stukken perceel lang onder water bleven staan. Hiervoor hebben wij een wateropvangbekken gemaakt op het laagste punt van ons perceel. De dakgoten hebben we voor de helft afgekoppeld en ondergronds worden die naar het wateropvangbekken geleid. Ondertussen ligt er in die buizen ook een slang terug, zodat in drogere periodes het water van eigen erf weer kunnen hergebruiken in de tuin. We zien in een jaar tijd al goede resultaten: het water gaat niet het riool in, maar wordt in de natuur gebruikt en bij het opvangbekken zien we heel mooi de reeën laven, je hoort de kikkers kwaken en je ziet allerlei vogelsoorten eropaf komen. Zo hebben we dus een prachtige win-winsituatie. Met de gewonnen prijs worden de andere dakgoten ook afgekoppeld en ook aangesloten op het wateropvangbekken, zodat we een waterkringloop op eigen erf hebben!´

De Laarzendag en de Gouden Laars Verkiezing werden door IVN Natuureducatie georganiseerd in het kader van de herdenking van 600 jaar Elisabethsvloed. Het evenement is een initiatief van NLDelta en is mede mogelijk gemaakt door de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het streven is om er een jaarlijks evenement van te maken dat moet uitgroeien tot een wereldwijde jaarlijkse traditie. In onze regio deed Camping t Weergors in Hellevoetsluis mee met wateractiviteiten in het kader van Laarzendag.

Uit de krant