Afbeelding
Foto: Wil van Balen
Column

De lente komt eraan!

Algemeen 459 keer gelezen

Het regent nog veel, maar de belofte van maart is dat het voorjaar er aankomt. Zodra de zon schijnt en de temperatuur aangenamer is gaan we naar buiten. Fijn aan de slag in de tuin of recreëren in onze groene omgeving. Voorne aan Zee biedt daarvoor gelukkig alle mogelijkheden als een natuur- en waterrijk gebied.

GroenLinks PvdA spant zich in om onze leefomgeving aantrekkelijk te houden. Daarom pleiten we voor zoveel mogelijk groen in de wijken. Dat is waarom wij aan de gemeenteraad hebben voorgesteld om in mei niet te maaien. Mei omdat deze maand het broed- en bloeiseizoen is. Uiteraard wordt waar het vanwege de verkeersveiligheid nodig is, wel gemaaid!

We zien dat de afgelopen jaren de biodiversiteit fors is verminderd. Vooral het aantal insecten is sterk afgenomen. Ze zorgen voor de bestuiving van 75% van de plantensoorten en zijn tevens het voedsel voor veel andere dieren. Dit heeft gevolgen voor allerlei soorten vogels, vleermuizen, kikkers, enz. Groen zorgt ook voor broodnodige schuil- en broedplaatsen. Het gaat niet alleen om niet maaien in de maand mei, maar om ruimte te geven aan de natuur in bermen, op dijken en wallen en aan oevers. Daar komt bij dat al die bloemenpracht veel leuker is om naar te kijken.

De klimaatverandering zorgt dat er vaker extremen zijn. Heel warm, heel droog of juist heel nat. Toen ik een jaar of tien was haalde de temperatuur zelden de dertig graden. Nu komen we regelmatig tot vijfendertig graden. Ook de regenval breekt records. Zo was februari dit jaar de warmste en tegelijk een van de natste maanden ooit gemeten. Wij hebben ons ingezet om het verharden van de ondergrond in wijken te verminderen. Door minder steen kan het water beter weglopen en komt het niet in het riool, zodat het grondwaterpeil wordt aangevuld. Ook krijgen bij minder verstening, planten en tuinvogels meer kansen. Tenslotte heeft meer groen in de wijk als gevolg dat de temperatuur minder hoog wordt als de zon zich laat gelden. Vanaf 23 maart begint de landelijke actie van Stichting Steenbreek, het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door wat tegels te vervangen door groen in de eigen tuin.

Wij zijn blij dat de gemeenteraad onze voorstellen heeft overgenomen, waardoor we nog meer van de lente en de zomer kunnen genieten!

Bert van Ravenhorst, GL/PvdA

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant