Afbeelding

Bij museum De Duinhuisjes herleeft het verleden

Algemeen 561 keer gelezen

Rockanje - De Historische Vereniging Westelijk Voorne heeft sinds de oprichting in 1987 vier oude, vervallen duinhuisjes van de ondergang gered. Op het terrein aan de Duinstraat in Rockanje stond al een uit 1910 daterend duinboerderijtje. Drie huisjes – honderd tot honderdvijftig jaar oud – zijn steen voor steen afgebroken en op het museumterrein weer zorgvuldig opgebouwd. De drie huisjes dragen de naam van de straat of weg waar zij ooit stonden: Huttendijk, Kreekpad en Duinzoom.

Tijdens de afgelopen winter hebben de leden van de onderhoudsploeg de voortuin van het museum aangepakt. Ze zijn begonnen om oude, slechte struiken en bomen te verwijderen en het terrein van wortels te ontdoen. Opeens is er veel tuin zichtbaar aan de voorkant. Er hangt een mooi bord aan de gevel met ‘Openluchtmuseum De Duinhuisjes’ erop. Het museum valt nu veel meer op. De toegang is gemakkelijker geworden en er zijn nieuwe fietsenrekken geplaatst. Kortom, er is veel goed werk verricht. Daardoor is het museum weer beter toegerust voor de toekomst.

Het thema voor dit seizoen is ‘Maandag Wasdag’, met alles wat daarbij komt kijken. Op zondag 5 mei zijn de mensen van de werkgroep van de Levende Geschiedenis aanwezig. Zij brengen de schoonmaak onder de aandacht: zij laten zien hoe de duinbewoners die vroeger aanpakten, met koper poetsen, sokken stoppen en nog veel meer. Tijdens Hemelvaartsdag, op donderdag 9 mei, is het museum ook van 13.30 tot 16.30 uur geopend.

De gasttentoonstelling van de Oudheidkamer Oostvoorne in huisje Duinzoom gaat over de geschiedenis van de recreatie in het duingebied, onder de titel ‘…vakantie!’ De foto’s over de vakantie op het Kruininger Gors leveren veel leuke verhalen op.

De Duinhuisjes, inclusief de tentoonstelling door de Oudheidkamer, zijn te bezoeken vanaf 30 maart tot en met 29 september 2024. Open op zaterdag & zondag van 13.30-16.30 uur. Duinstraat 18, 3235 NK Rockanje. Tijdens de opening: tel. 0181-301110.

Verdere informatie en de evenementen tijdens het seizoen staan op de site: www.hvwv.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant