Afbeelding
Foto: Pexels

Overgangsfase wietexperiment: tijdelijk gedoogde wiet en staatswiet

Algemeen 386 keer gelezen

Vanaf 17 juni 2024 mogen coffeeshops in gemeenten die deelnemen aan het wietexperiment, waaronder gemeente Voorne aan Zee, zowel gedoogde als gereguleerde wiet verkopen. De verwachting is dat een overgangsfase van drie maanden voldoende is om de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van de gereguleerde producten te optimaliseren. Daarom is ervoor gekozen om de overgangsfase niet zes weken, maar drie maanden te laten duren en voorwaarden te koppelen aan de start van de experimenteerfase.

Na de overgangsfase start de experimenteerfase waarin alleen nog gereguleerde cannabis mag worden verkocht in de gemeenten die meedoen aan het experiment. 

In de aanloop naar de experimenteerfase in de lokale coffeeshops wordt de nadruk gelegd op het voldoen aan strikte eisen met betrekking tot kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. Coffeeshophouders benadrukken het belang van meerdere gereedstaande telers om een divers aanbod te waarborgen. Het is van cruciaal belang dat er voldoende verschillende telers beschikbaar zijn. Een ontoereikend aanbod bij aanvang van de experimenteerfase vergroot immers het risico op illegale handel op straat. Om deze reden is besloten om de overgangsfase te verlengen, waardoor er meer tijd is om aan deze belangrijke voorwaarden te voldoen. Vooralsnog zal de experimenteerfase op 16 september 2024 starten.  

De gereguleerde cannabis wordt over het algemeen goed ontvangen door de klanten van de coffeeshops in Tilburg en Breda. Tot nu toe is de aanloopfase nuttig gebleken om zaken waar coffeeshophouders, telers en toezichthouders tegenaan lopen, te verzamelen. Zo worden de eerste gebruikerservaringen met het track & trace-systeem meegenomen in de verbetering van het systeem en in de voorlichting van toekomstige gebruikers. 

Burgemeesters mogen wietvoorraad coffeeshops verhogen
De inzichten die tijdens de aanloopfase in Breda en Tilburg worden opgedaan, worden met alle deelnemende gemeenten gedeeld. Op die manier kan daar de start van de overgangsfase zo soepel mogelijk verlopen. Uit de eerste ervaringen is gebleken dat de beperking van maximaal 500 gram gereguleerde cannabis in de coffeeshops praktisch niet uitvoerbaar is. Na overleg met de betrokken partijen is besloten dat de burgemeesters de maximale voorraad in de coffeeshops voor de gereguleerde cannabis kunnen verhogen naar een weekvoorraad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant