Op deze locatie gaat in 2025 het bouwproject van start.
Op deze locatie gaat in 2025 het bouwproject van start. Foto: Wil van Balen

Vragen over ontsluiting nieuwbouwproject Boomgaard

Algemeen 544 keer gelezen

Hellevoetsluis – Het gebied langs de Parnassialaan in Hellevoetsluis, ten noordwesten van de Rijksstraatweg is nu nog boomgaard en poldergebied. Hier komt een woonwijk: De Boomgaard. De Boomgaard zal ontwikkeld worden in fases. Fase 1 start in 2025 en de oplevering van de eerste 360 woningen wordt verwacht in 2028. 

De commissie samenleving heeft op woensdag 27 maart gesproken over fase 1. Er klonken veel positieve geluiden maar er waren toch ook kanttekeningen. Waar alle commissieleden het wel over eens waren, is dat woningbouw in Voorne aan Zee erg noodzakelijk is in deze tijd van grote krapte op de woningmarkt. Dat was dan ook voor niemand een issue. Er waren wel vragen over het verkeer en de realisatie van genoeg sociale woningbouw.

Gerard Ruigrok beet namens FVD de spits af. Doordat de randweg nooit volledig is gerealiseerd vreest de partij voor overlast in Nieuwenhoorn op de Rijksstraatweg Noord. Deze Noordelijke randweg is oorspronkelijk aangelegd om het verkeer op de AI-laan, de Kanaalweg WZ en de Rijksstraatweg nabij Nieuwenhoorn te verminderen. “Er wordt nu van uitgegaan dat het meeste verkeer direct naar de N57 gaat via het verlengde van de Nelson Mandelalaan. Maar dit stuk weg heeft meerder 30km/u zones. Wij verwachten dat de belasting op de Rijksstraatweg daardoor toch zal toenemen.” Verder vindt FVD de bouwplannen van de nieuwe woonwijk positief en interessant. Bianca Verschoor van GroenLinks/PvdA is tevreden over de samenwerking in de afgelopen jaren. “Er is goed naar de commissie geluisterd. Onze wensen voor veel groen en klimaatadaptatie zijn meegenomen in de plannen. Er is ook aandacht voor langzaam verkeer en het OV.” Wel gaat de fractie goed in de gaten houden of er genoeg sociale woningbouw zal plaats vinden.

Peter Schop, wethouder verkeer, ging in op alle vragen rondom het verkeer en de ontsluiting van woonwijk de Boomgaard. Hij meldt onder andere dat met de uitbreiding van de Nelson Mandelalaan en de realisatie van de rotonde al rekening gehouden is met de bouw van de nieuwe woonwijk. Het verlengde gedeelte van de Nelson Mandelalaan zou nog wel iets aangepast kunnen worden met plateau voorzieningen en vraaggerichte stoplichten voor fietsers. Zo kan de doorstroming worden verbeterd. Schop: “De Stormweg wordt alleen maar bereikbaar voor langzaam verkeer. Daar zijn harde afspraken over gemaakt met de bewoners.” Ook een fietsenstalling bij de bushalte neemt de wethouder mee als aandachtspunt.

Igor Bal, wethouder ruimtelijke ontwikkeling en vastgoed sprak ook van een mooi en uitgebreid plan. ” Het liefst gaan we na fase 1, in één stroom door naar fase2.” Voor deze fase volgt nog een aparte bestemmingsplan procedure. De precieze planning voor fase 2 is daardoor nog niet bekend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant