Na de feestelijkheden werd er geproost op de opening van openluchtmuseum Fortresse Holland. Foto: Wil van Balen
Na de feestelijkheden werd er geproost op de opening van openluchtmuseum Fortresse Holland. Foto: Wil van Balen

Openluchtmuseum Fortresse Holland is zeker een bezoek waard

Algemeen 415 keer gelezen

Hellevoetsluis – Donderdagmiddag 4 april werd openluchtmuseum Fortresse Holland officieel geopend door burgemeester Peter Rehwinkel. De loods naast het droogdok is omgetoverd tot een prachtig museum. Hier wordt niet alleen het verhaal van het droogdok verteld maar er is aandacht voor de hele geschiedenis van de Vesting- en Marinehaven van Hellevoetsluis.

Vanuit het droogdok wordt intensief samengewerkt met diverse partijen om Hellevoetsluis een toeristische bestemming van nationaal niveau te maken.

Directeur Margriet den Brok en voorzitter Igor Kluin van Fortresse Holland zijn in ieder geval enorm trots op het uiteindelijke resultaat. Igor Kluin vertelt hoe het allemaal begon. “Droogdok Jan Blanken, ramtorenschip de Buffel en het Stadsmuseum wilden intensiever gaan samenwerken. Als je samenwerkt sta je sterker. De gemeente stond volledig achter de fusie en zag er de meerwaarde van in. Het waren drie stichtingen die samen gingen werken. Er is natuurlijk veel meer aan aanbod in de Vesting. Zo heb je stichting Verdedigingswerken en een aantal kleine stichtingen, die allemaal hetzelfde proberen te doen, en dat is, Hellevoetsluis goed op de kaart krijgen. Door de samenwerking vullen we elkaar aan. Soms is dat de samenwerking aan de voorkant. Denk dan aan kaartverkoop en het verwijzen naar andere interessante bezienswaardigheden in de Vesting. Soms is de samenwerking ook aan de achterkant. Zo werken we al veel samen in administratie en collectie registratie. Dat schept een stuk professionalisering en het scheelt ook nog eens in de kosten. Het is de bedoeling dat droogdok Jan Blanken het beginpunt gaat zijn in de Vesting. Dan kunnen we alle andere bezienswaardigheden ook gaan promoten. We hebben heel veel parels in de Vesting en door dat te combineren kunnen we mensen een volledig dagje uit bieden.”

Margriet den Brok is trots op wat het museum allemaal te bieden heeft. “We hebben eigenlijk drie tentoonstellingen. De oude maquette van Hellevoetsluis en het model van het droogdok zijn hier weer te bewonderen. Ze zijn weer terug uit het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum had de maquettes terug gehaald omdat ze hier maar wat rondzwierven. Nu we voldoen aan de eisen van het Rijksmuseum mogen we ze nu weer in Hellevoetsluis tentoonstellen. Daar horen ze ook thuis. In die tentoonstelling genaamd ‘de IJzeren Eeuw’, hebben we veel aandacht voor het leven van Jan Blanken en de werking van het droogdok. Ook is er in deze ruimte veel aandacht voor de kinderen. Ze kunnen daar van alles doen en beleven. De tijdlijn van Hellevoetsluis is ook te bewonderen. Een tijdlijn die loopt van een simpele boomstam van 450 v.Chr. naar de eerste zeilschepen en stoomschepen tot aan de schepen van nu en alles daar omheen. Een tijdelijke tentoonstelling is ‘Parels van Zolder’. Inwoners van Hellevoetsluis hebben zelf bijzondere voorwerpen aangedragen. Die voorwerpen zijn tentoongesteld met een foto van de trotse eigenaar erboven.” Fortresse Holland is zeker een bezoek waard, voor jong en oud.

In de Museumloods wordt een blik geworpen op de geschiedenis van Hellevoetsluis. Foto: Wil van Balen
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant