Afbeelding
Pixabay

Aantal Zuid-Hollandse woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd ruim verdubbeld

Algemeen 410 keer gelezen

Het aantal Zuid-Hollandse woningen met zonnepanelen op het dak is in 2,5 jaar tijd ruim verdubbeld (+120,4%). Met deze toename heeft de provincie zelfs de sterkste stijging van heel Nederland. Tussen gemeenten zijn er grote verschillen: de toename in Albrandswaard is zelfs 202,8%, terwijl Zoeterwoude blijft steken op 71,4% meer huizen met zonnepanelen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

Sterkste toename in Albrandswaard

In de gemeente Albrandswaard zijn zonnepanelen in korte tijd het sterkst in populariteit gestegen. Volgens meest recente cijfers lagen hier in het tweede kwartaal van vorig jaar zonnepanelen op 4.036 woningdaken, een verdrievoudiging ten opzichte van eind 2020 (+202,8%). Toen ging het om 1.333 installaties. 

Ook in Krimpen aan den IJssel (+190,6%) en Krimpenerwaard (+174,4%) kiezen steeds meer inwoners ervoor om zelf zonne-energie op te wekken. In Zoeterwoude (+71,4%) was de toename juist het minst sterk.

Lokale uitschieters: hier wonen de grootste liefhebbers van zonne-energie

Binnen de provincie vind je op 22,3% van de woningen installaties om zonne-energie op te wekken. Dit percentage ligt veel lager dan het landelijk gemiddelde van 30,2%. 

Op gemeenteniveau zijn er grote verschillen. Koploper is Lansingerland. In deze gemeente had in het tweede kwartaal van 2023 48% van de woningen zonnepanelen. De provinciale top 5 gemeenten met de meeste installaties ziet er als volgt uit:

  1. 1.Lansingerland: 48% van de woningen heeft zonnepanelen
    2.Hardinxveld-Giessendam: 46,5% van de woningen heeft zonnepanelen
    3.Goeree-Overflakkee: 46,5% van de woningen heeft zonnepanelen
    4.Pijnacker-Nootdorp: 45,2% van de woningen heeft zonnepanelen
    5.Kaag en Braassem: 44,7% van de woningen heeft zonnepanelen

In Rotterdam lijken inwoners vooralsnog het minst geïnteresseerd in zonnepanelen. Slechts 8,8% van de woningen wekt zelf zonne-energie op, het laagste percentage van heel Zuid-Holland.

“Grote steden lopen vaak achter omdat er relatief meer huurwoningen zijn. Ook is er vaak veel hoogbouw te vinden, waar het installeren van een installatie veel ingewikkelder is. Ook kun je denken aan een stad als Leiden met veel beschermde stadsgezichten, daar kun je niet zomaar zonnepanelen op het dak leggen”, aldus energie-expert Joris Kerkhof.      

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/zonnepanelen-2023 

Zonnepanelen in combinatie met dynamisch contract 

Heb je zonnepanelen en een dynamisch contract, of overweeg je een dynamisch contract, dan is het belangrijk om met een tweetal zaken rekening te houden. Het salderen van opgewekte stroom met het stroomverbruik wordt bij dynamische contracten ‘direct’ gedaan in plaats van over een heel kalenderjaar. Bij de andere contracten kun je de in de zomer opgewekte stroom wegstrepen met je verbruik in de winter. Bij dynamische contracten werkt het dus anders. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan ontvang je daar een terugleververgoeding voor. Bij dynamische contracten is deze terugleververgoeding gelijk aan het kale leveringstarief dat leveranciers betalen op de beurs. Bij een zonnige dag kan dat kale leveringstarief 0 of negatief zijn, waardoor je moet bijbetalen als je stroom teruglevert. Daarom zijn er inmiddels dynamische leveranciers die apps bieden om omvormers uit te zetten op zonnige uren. Als je een elektrische auto hebt is het verstandig om die op te laden als de prijzen negatief zijn. Het voordeel van een dynamisch contact is ook dat je er meteen van profiteert wanneer de prijs op de markt daalt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant