Afbeelding

“Een toename van radeloosheid”: armoedestress in Nederland

Algemeen 397 keer gelezen

Recent onderzoek* van Nationaal Fonds Kinderhulp onder maatschappelijke organisaties, toont aan dat 94% van hen in de praktijk ziet dat financiële stress in een gezin van invloed is op kinderen. Deze stress - armoedestress - schaadt de ontwikkeling en gezondheid van een kind. Om aandacht te vragen voor de situatie en toekomst van ruim 300.000 kinderen in Nederland heeft Kinderhulp 17 april uitgeroepen tot de Dag van de Kinderarmoede.

Het merendeel van de ondervraagden herkent de aanwezigheid van geldstress in de gezinnen, maar ziet zeker ook de vergaande gevolgen daarvan op de ontwikkeling en gezondheid van een kind. Elke dag voor onmogelijke keuzes staan als ouder brengt grote zorgen mee voor het gehele gezin. Kinderen die opgroeien in een gezin met geldzorgen hebben niet alleen een gebrek aan gelijke kansen, maar juist ook een grotere kans op (chronische) ziektes, een laag zelfbeeld of sociaal isolement. “Heftige gevolgen die in ons land vaak onzichtbaar blijven, dat is verontrustend!”, vindt Bernique Tool, directeur-bestuurder van Kinderhulp.

Ouders staan met rug tegen de muur

De ondervraagden zien dat de financiële zorgen vaak overheersend zijn en dat er veel schaamte is. Er wordt zelfs gesproken over een toename van radeloosheid bij ouders. “Geldzorgen maken dat er geen rust komt in het gezin, vaak zijn ze gaten aan het dichten.”, aldus een van de respondenten. De keuzes die gemaakt moeten worden zijn schrijnend. Uit de reacties blijkt dat een groot deel van de ouders moet kiezen tussen eten op tafel zetten of iets voor het kind kopen dat echt nodig is. Bijvoorbeeld een goed paar schoenen, een beugel of een bril op sterkte. Ouders staan letterlijk met de rug tegen de muur. Iets dat volgens een van de ondervraagden niet van de laatste maanden is, maar eerder lijkt op een structureel probleem in ons land.
Bernique uit haar zorgen: “Wij zien de aanvragen voor hulp dit jaar flink doorstijgen, er is dus echt een probleem. Het is belangrijk in te zien dat opgroeien in armoedestress al op heel jonge leeftijd grote invloed heeft op de ontwikkeling. Daarom moet het kind wat ons betreft volledig centraal staan bij armoedeaanpak. Armoede mag niét bepalen wie je bent, wie je wilt zijn of wat je kunt worden!”

17 april: Dag van de Kinderarmoede

Om aandacht te vragen voor de ruim 300.000 kinderen en jongeren die in Nederland in armoede leven heeft Kinderhulp 17 april uitgeroepen tot Dag van de Kinderarmoede. Op deze dag gaat de podcast ‘Nooit een kwartje’ live. Een serie afleveringen waarin Maaike Martens, namens Kinderhulp, de luisteraar meeneemt in de wereld van kinderarmoede. Ze spreekt onder andere met ouders en jongvolwassenen als Inayah, Eline, Xaviera, Jeffrey en Saïda. Die allemaal bereid zijn om hun kwetsbare en persoonlijke ervaring met armoede te delen. Vaak wordt er over hen gepraat, dit keer mét hen. Tegelijkertijd heeft Kinderhulp de campagne ‘armoedestress’ gelanceerd en wordt er deze week gecollecteerd door heel Nederland om directe hulp te kunnen bieden.

*Dit onderzoek is in maart/april 2024 uitgevoerd middels een enquête onder alle intermediairs van Kinderhulp. Deze intermediairs doen de aanvragen voor hulp en ondersteuning namens de gezinnen, kinderen en jongeren. Dit kunnen zowel professionals van instanties als vrijwilligers van maatschappelijke informele organisaties zijn. In totaal hebben ruim 650 van deze intermediairs de vragenlijst ingevuld. Uitkomsten van dit onderzoek zijn te vinden op www.dagvandekinderarmoede.nl  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant