Afbeelding

Veel belangstelling voor kerstmarkten in Westvoorne

Actueel 142 keer gelezen

WESTVOORNE - Gelukkig blies de zuidwesterstorm die vanuit IJsland de Nederlandse kust trof, vorige week vrijdag al de laatste adem uit. Daardoor konden de kerstactiviteiten die in Westvoorne voor het afgelopen weekeinde waren gepland gewoon doorgaan.

De echte winterse sfeer (gure vrieskou en sneeuw) ontbrak. Maar proeven van de kerstsfeer was zaterdag en zondag op tal van plaatsen mogelijk. De bewoners van zorgcentrum Leemgaarde hoefden niet de deur uit voor een glühwijntje, een oliebol of een andere decemberlekkernij. En ook aan decoratieve sfeerverhogers was er op de kerstmarkt in het zorgcentrum aan de Patrijzenlaan geen gebrek. Je kon over de hoofden lopen in de brede gangen van Leemgaarde, waar de meeste standhouders uitstekende zaken deden. Voor wie aan het aanbod in het zorgcentrum niet genoeg had, of voor degenen die gewoon een frisse (kerst)neus wilde halen, was het Oostvoornse Dorpsplein afgelopen zaterdag dicht in de buurt. Daar zorgden diverse optredens in SCC De Man en buiten op het plein zelf voor muzikale gezelligheid. Natuurlijk reed de door een fors Belgisch trekpaard getrokken arrenslee gemend door Wim Knöps en begeleid door Rick Mulder, tal van ‘rondjes met publiek’ over het dorp. De Kerstman liet zijn bekende ‘ho, ho, ho’ schallen en was gul met belgerinkel en met mandarijnen. De Burchtspelers waren weer in de bekende personages gekropen uit de tijd van Charles Dickens in het Engeland van de achttiende eeuw. Er was genoeg eten en drinken en de kraampjes met een gevarieerd aanbod aan lekkernijen, delicatessen en kerstartikelen hadden over belangstelling niet te klagen.

Rockanje
De kerstmarkt van Rockanje was een dag later de grootste van alle markten die afgelopen weekeinde in Westvoorne werden gehouden. Het Dorpsplein, de Vlielander Heinlaan en de Dorpstraat (tot aan La Campagne bloemsierkunst), waren aan weerszijden omzoomd door kraampjes. En niet eentje was er onbemand. Het aanbod bestond weliswaar niet uit louter spullen in kerstsfeer, maar ook uit de kleding, sieraden en de eet- en drinkwaren die ook op een reguliere zomermarkt te vinden zijn, maar als geheel genomen, vormde de (kerst)markt een leuke wandeling en een gezellig uitje. In een hoek van het Dorpsplein had muziekvereniging Ons Genoegen een soort ereplaats, die door de blaaskapel en het leerorkest volledig werd waar gemaakt. De hele dag klonken er stemmige kerstliederen over het plein. Natuurlijk lieten ook in Rockanje de Kerstman en een arrenslee op wielen hun gezicht zien. In paviljoen De Meidoorn bij de Tenellaplas was de kerstmarkt puur op kerstmis gericht. Sfeerrijke kerstdecoraties, relatiegeschenken met een verhaal en lekkernijen (ambachtelijk brood, worst, vlees, chocolade en nog veel meer) hielden de naam van de ‘Meidoornmarkt’ als een kertmarkt die je niet mag missen hoog.

Tekst: R.B.
Fotografie: Jos Uijtdehaage.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant