Afbeelding
Foto: Jos Uijtdehaage

Tussen Kunst & Kist: symbolen op Maria Rust

Actueel 587 keer gelezen

Rockanje - Dit jaar wordt voor de vijfde maal de Week van de Begraafplaats georganiseerd. Het thema van de Week is Tussen Kunst & Kist. Sinds de eerste Week van de Begraafplaats in 2014 heeft deze jaarlijkse manifestatie van de begraafplaatsen een vaste plek op de culturele agenda van Nederland verworven. Ook in Rockanje op de oude begraafplaats aan de Zeeweg, Maria Rust, wordt jaarlijks aandacht besteed aan de Week van de Begraafplaats. Heeft Maria Rust ook iets met kunst?

Kunst op Maria Rust Tijdens de Week van de Begraafplaats staat kunst op begraafplaatsen centraal. Op Maria Rust komen we die in verschillende vormen tegen. Er ligt een enkele kunstschilder en schrijver begraven. Op sommige grafmonumenten komen we een poëtische regel tegen. In de stijl van de grafstenen herken je soms een bepaalde stroming in de beeldende kunst of de architectuur.

Symboliek

Bij kunst op de begraafplaats valt ook te denken aan symboliek. Symbolen zijn niet per definitie kunst: het hangt er vanaf hoe die symbolen zijn uitgevoerd. Op Maria Rust gaat het vooral om ambachtelijk uitgevoerde afbeeldingen, mooi om naar te kijken. Ze intrigeren ons ook: wat betekenen die symbolen precies? Waar staat een ster, een roos, een papaver en een zandloper op een grafzerk voor?

Takken: palm, laurier en taxus Op dinsdagmiddag 29 mei kunt u daar op Maria Rust van alles over te weten komen, met name over de betekenis van de talloze takken die er op de grafstenen staan. Op bijna een derde van de 370 graven staat namelijk een tak afgebeeld. Waarom? En wat is er nog meer aan symboliek op Maria Rust te vinden? Korrie Korevaart, lid van de werkgroep Maria Rust (onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne), vertelt daar om 14.00 uur meer over op de begraafplaats. Iedereen is van harte welkom! Ook mensen met vragen over hun familiegeschiedenis zijn welkom: vanaf 13.00 uur zijn er leden van de werkgroep Maria Rust aanwezig (tot 16.00 uur) die genealogische vragen kunnen beantwoorden en meer kunnen vertellen over familieleden die op Maria Rust begraven liggen.

Dit jaar verschijnt de Week van de Begraafplaats-Krant, een speciale krant over kunst op begraafplaatsen, ook verkrijgbaar op Maria Rust. Zie verder: www.begraafplaatsmariarust.nl en www.weekvandebegraafplaats.nl

Foto: Jos Uijtdehaage

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant