Afbeelding

"Je bent nooit te oud om een muziekinstrument te leren bespelen"

Actueel 899 keer gelezen

Oostvoorne - Muziekvereniging Volharding uit Oostvoorne verzorgt niet alleen het hele jaar door muzikale optredens, maar biedt ook de mogelijkheid om een instrument te leren bespelen om zo de stap naar Volharding mogelijk te maken. Floor Cammaert(39) en Sandra van Vliet-Rikken(48) zijn twee leerlingen die als volwassenen ook deze muzikale stap durfden te zetten.

Sandra krijgt sinds anderhalf jaar les op euphonium en weet nog goed hoe het begon. Sandra: "Op de lagere school kreeg ik blokfluitles, totdat ik naar het voortgezet onderwijs ging. Daarna jarenlang niets met muziek gedaan, totdat ik werd aangestoken door mijn man Walter die al trompetles volgde door deelname aan: "Ontdek je talent in een muziekinstrument". Sandra besluit om 3 proef lessen op het euphonium te volgen. "Mijn voorkeur ging uit naar een wat groter instrument waar ik op los zou kunnen. Een euphonium heeft een mooi vol en warm geluid", vindt ze.

Ook Floor begint als klein meisje op de blokfluit en stapt over op de dwarsfluit, terwijl ze saxofoon toch eigenlijk veel leuker vindt. "Ik weet niet meer zo goed waarom ik toen voor de dwarsfluit heb gekozen. Waarschijnlijk omdat ik in het dorp waar ik opgroeide geen saxofoonles kon krijgen", vermoedt ze. Als ze drie jaar geleden in Oostvoorne komt wonen, krijgt ze een brochure in handen met cursussen en trainingen. Floor: "Daar stond ook Volharding in met de mogelijkheid om saxofoonlessen te volgen. Ik heb me natuurlijk meteen aangemeld!" Het leren bespelen van een instrument vereist wel doorzettingsvermogen. "Ik kan me herinneren dat ik vooral na een regel blazen geen lucht meer kreeg en kramp kreeg in mijn wangen", weet Floor zich te herinneren. "Dat heb ik trouwens nog steeds, alleen na wat langer spelen gelukkig. Mijn grote voordeel was dat ik al noten kon lezen en dat ook best wat grepen hetzelfde zijn als op de dwarsfluit. Ook na ruim 20 jaar niet meer gespeeld te hebben, is dat blijkbaar iets wat je niet verleerd."

Ook Sandra kan zich de eerste keer nog goed herinneren. Sandra: "Doordat het euphonium een breder mondstuk heeft, is het gemakkelijker om er geluid uit te krijgen dan uit een trompet. Er kwam dus van begin af aan geluid uit en dat gaf echt een kick. Na 3 proeflessen wist ik eigenlijk al dat het een blijvertje was". Na vele muzikale lessen en uurtjes studeren mogen beide meespelen in het leerorkest en ook mogen ze een paar nummers meespelen in het grote orkest. Floor:"Vroeger in het jeugdensemble vond ik dat al het leukste wat er was. Super dat ik dit bij Volharding weer mag meemaken. Ik word er ontzettend blij van om samen muziek te maken". Binnenkort hopen beide hun A-diploma te behalen. Daarna mogen ze definitief meespelen in het orkest.

Sandra en Floor weten nu dat je nooit te oud bent om te leren. Sandra: "Het is heerlijk om uit je comfortzone te stappen! Muziek maken is intensief maar ook ontspannend en sociaal. Voor mij een ideale aanvulling op mijn toch wel drukke leven. Je bent nooit te oud om een muziekinstrument te leren bespelen, maar je moet wel geduld hebben." Floor kan dit alleen maar beamen. "Het geeft mij zoveel ontspanning door 's avonds na mijn werk of in het weekend even een deuntje te spelen. Zonde dat ik dit niet veel eerder weer heb opgepakt. Maar vooral heel blij dat ik dat nu wel gedaan heb!

Meer info naar de mogelijkheden bij Volharding: www.volhardingoostvoorne.nl. Tel. 0181-484631.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant