Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Politieke middelvinger

Actueel 136 keer gelezen

Alweer geen gelegenheid om verder te fantaseren over het grote feest dat Brielle gaat vieren. Want er gebeurde vorige week iets schokkends in Westvoorne. Tijdens een extra ingelaste raadsvergadering vertrok wethouder Roza. Wat was er aan de hand? Hadden we iets gemist? Politieke twisten in komkommertijd met de oppositie misschien? Uitlopend op een motie van wantrouwen? Een affaire, een integriteitskwestie, een ambtsmisdrijf? Niets van dat alles!

Hier vertrok een wethouder die prima functioneerde. Een vrouw voor wie samenwerking geen loze kreet was. Iemand die kon bogen op jarenlange ervaring. Een VVD-wethouder die de steun had van alle andere partijen. Een aanwinst voor Westvoorne. Wie krijgt het dan voor elkaar om zo iemand de deur uit te werken? Je gelooft het niet: haar eigen fractie. Met sommige politieke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

Zeer geëmotioneerd gaf Marja Roza een verklaring aan de raad. Er waren strubbelingen met haar partijgenoten en zo kon ze niet verder werken. Het besluit ging haar duidelijk aan het hart. Het gaat ons allemaal aan het hart! Wat was er dan zo ernstig mis dat het zover heeft moeten komen? Het leek erop dat niemand van de coalitiegenoten er iets van wist. Men kwam niet veel verder dan de verzuchting 'jammer, maar helaas.'

Gelukkig was er een lid van de oppositie die het niet daarbij wilde laten. Ze stelde een aantal duidelijke vragen, kort samengevat: wáárom? Ik ging op het puntje van mijn stoel zitten. Nu zouden we het dan te horen krijgen. Maar het leek of deze logische vraag, die bij iedereen op de lippen brandde, de VVD'ers totaal verraste. Er werd een schorsing aangevraagd, zodat ze zich op hun antwoord konden bezinnen. Ik weet niet hoe het andere toeschouwers verging, maar bij mij voerde dit de spanning nog verder op. Welke aap ging er straks uit welke mouw komen? We hebben in Westvoorne al veel meegemaakt, maar wat er toen gebeurde was werkelijk ongehoord. Na afloop van de schorsing bedankte de VVD-woordvoerder de wethouder netjes voor haar werkzaamheden. En wenste vervolgens niets over de oorzaken van haar vertrek mee te delen. Punt.

Oftewel: Bekijk het maar raadsleden. Bekijk het maar VVD-stemmers. Bekijk het maar burgers van Westvoorne. Je kunt aan ons alles vragen wat je wilt, maar we zeggen lekker niks. Wat een minachting sprak er uit dit zwijgen op een redelijke vraag van een raadslid. Wat een onbegrip liet de VVD hier zien van het begrip volksvertegenwoordiging. Deze vraag werd immers niet gesteld door een nieuwsgierig individu, maar door een gekozen volksvertegenwoordiger, namens haar achterban. En alle VVD'ers zouden moeten beseffen dat ook zij hier niet zitten om persoonlijke redenen, maar namens hún achterban. Die zouden óók wel eens willen weten wat er aan de hand is.

Waarom moest de wethouder vertrekken? Wat mag dat Westvoorne kosten aan verlies van kennis, kunde, aan vertraging van belangrijke processen? Wat gaat het de Westvoornse burgers financieel kosten? Wij krijgen van de VVD een dikke middelvinger. Bekijk het maar!

Uit de krant

Uit de krant