Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Waar is Lisa?

Actueel 237 keer gelezen

Je hebt slimme en minder slimme honden. Slimme honden weten op wonderbaarlijke wijze waar hun baasje is en leggen desnoods grote afstanden af om weer bij hem te zijn. Dierenliefhebbers kennen het verhaal van de hond die uit huis ontsnapt om voor de deur van het ziekenhuis te gaan zitten waar zijn eigenaar is opgenomen. Of dat van de hond die een bosbrand in Californië overleeft en bij de rokende puinhopen van zijn huis trouw wacht op de terugkomst van zijn baasjes.

Ooit had ik ook zo'n slimme hond. Tijdens een wandeling schrok hij van een agressieve collega, nam een sprintje en weg was ie. Eerst roepen en een beetje rondlopen. Hij zou natuurlijk zo met hangende pootjes terugkomen. Helaas, dat gebeurde niet. Toen een flink stuk naar het noorden gewandeld. Al speurende en roepende. Niets. Daarna dezelfde actie in alle overige windstreken.

Ik liep me de blaren op de voeten en riep zo hard mogelijk in allerlei toonaarden tot ik zo schor was als een kraai. Zo kon ik niet doorgaan. Maar wanneer ga je naar huis? En wat voor verhaal ga je daar vertellen? Ik zag er tegenop en stelde het zo lang mogelijk uit. Toch moest het er een keer van komen. Daar ging ik, met hangende pootjes huiswaarts. En wie zat daar voor de achterdeur vrolijk te kwispelen? Juist.

Aan dat avontuur moet ik de laatste maanden steeds terugdenken als ik lees over hondje Lisa. Lisa ging er op tweede Kerstdag op vergelijkbare wijze vandoor vanaf de parkeerplaats bij de Tenellaplas. Roepen hielp niet, zoeken leverde niets op en thuis (in Hellevoetsluis) zat geen kwispelende Lisa voor de deur. Nu wil dat niet zeggen ze niet slim is. Lisa is een ex-zwerfster. Die weten zich wel een poosje te redden. Maar inmiddels is ze best lang dakloos en het is 's nachts behoorlijk koud. Geen wonder dat de eigenaars, het echtpaar Hoenders, zich zorgen maken. Ze laten het er niet bij zitten. Overal hangen posters en onlangs is er een grote zoektocht georganiseerd, waar veel hondenliefhebbers aan meehielpen. Lisa werd wel gesignaleerd, maar liet zich niet lokken.

Ik vraag me af hoe ze haar maaltijden organiseert. Zou ze een goede jager zijn en hier en daar een konijntje of ander dier verschalken? Ze zal toch geen struikgewassen kauwen? Zijn honden daartoe in staat als ze honger hebben? Hoe fikste ze dat tijdens haar zwerversbestaan, of speelde dat zich af in de bebouwde kom, ergens waar voldoende eetbaar afval op straat te vinden is? Het zijn zo van die vragen die bij me opkomen als ik door het duingebied loop.

Mocht u daar ook regelmatig wandelen en u meent op een goede dag Lisa (bruine vacht, wit befje) te zien rondhuppelen tussen de duindoornstruiken, ga dan niet als een razende roepen of rennen. Dan gaat ze er vast weer vandoor. Rustig blijven staan, goed kijken waar u precies bent, zo mogelijk een foto nemen en snel bellen met de eigenaar: 06-43460288. Lisa moet weer thuiskomen!

Uit de krant