Teler Krijn vd Berg laat zien hoe de pootaardappel zijn eerste krieltjes produceert (Foto: Arend Troost (NVP)
Teler Krijn vd Berg laat zien hoe de pootaardappel zijn eerste krieltjes produceert (Foto: Arend Troost (NVP) Foto: Arend Troost (NVP)

Een lesje praktijk voor jonge pieperpoters

Actueel 745 keer gelezen

Regio - Hun eigen akkertje op het schoolplein is maar een vierkante meter groot, daarom fietsten de leerlingen van De Bron in Hellevoetsluis naar de Boerderij van den Berg bij Oudenhoorn om te zien hoe dat die dat doen: grootschalig aardappelen telen.

Op de uitgestrekte akker, waar piepers worden geteeld voor buurman Farm Frites, kregen ze een spoedcursus grondwerk, beklommen ze enthousiast de enorme pootmachine en zaten ze achter het stuur van de tractor. 'Interessant en vooral heel leuk,' vonden de pupillen van juf Helma.

Al sinds het voorjaar strijden vier scholen op Voorne-Putten om de Pieperpootbokaal van de agrarische natuurvereniging Natuurlijk Voorne-Putten (NVP). Het zijn cns De Nieuwe Weg in Oostvoorne, cbs De Bron in Hellevoetsluis, pcb de Aanwas in Zuidland en obs de Markenburg in Geervliet. In de grote kist op het schoolplein groeien hun aardappelplanten momenteel als kool. Een plekje in de volle zon, slim bemesten, tijdig begieten en zonodig de jonge plantjes afdekken kan het verschil maken tussen winnen en verliezen. Echte verliezers zijn er overigens niet bij deze wedstrijd. Allemaal krijgen ze op de laatste dag van het project een royale zak Hoekse chips.

Het wordt weer een superspannend moment als de jonge aardappeltelers vlak voor de zomervakantie hun eigen oogst opgraven, waarna die wordt gewogen en duidelijk is welke school de winnaarsbokaal 2018 in de wacht sleept.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant