Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Autostrand

Actueel 188 keer gelezen

Vroeger was alles anders. Veel mensen hebben heimwee naar die goede oude tijd. Alles leek toen gemoedelijk en gezellig. Neem het autostrand in Oostvoorne. Je tufte er met je tweedehands brik zo op, even ploegen door het mulle zand, portieren open, radio lekker hard, baddoek in het zand en het grote genieten kon beginnen.

Wat men daar nu precies leuk aan vond? Dat is niet uit te leggen. Het ging om een gevoel. Net zoals bij bermtoerisme. Mensen parkeerden hun auto langs de weg en gingen dan gezellig met het hele gezin picknicken in de berm. Het verschijnsel wekte ook wel verbazing. Waarom zochten die mensen niet een rustiger plekje in het bos? De bermtoeristen vonden er zelf niets raars aan. Ze vertelden onderzoekers dat ze het juist gezellig vonden, al die drukte. Ze keken naar het langsrazende verkeer, dat gaf afleiding. De rust van het bos sprak ze helemaal niet aan. De berm, die was pas spannend.

En zo was het ook met de liefhebbers van het autostrand. Ze hadden geen behoefte aan de schoonheid van het duin. Ze hoefden geen modieuze strandtent. Ze wilden geen rustig strand met open uitzicht naar de zee. Ze wilden gewoon vlak bij hun automobiel kijken naar andere mensen met automobielen. Sommigen reden stoer een rondje. Sommigen waagden zich te dicht bij de vloedlijn en kwamen vast te zitten. Spannend!

Totdat natuurminnaars en beleidsmakers aan de bel trokken. Er ging al zoveel flora en fauna verloren door de komst van de Maasvlaktes. In ruil daarvoor kon het strand autovrij gemaakt worden, zodat plantjes weer een kans kregen en vogels weer een gebied om te broeden en voedsel te zoeken. Dat zagen de autostranders absoluut niet zitten. Want het was een traditie en daar blijf je met je handen af. Lang verhaal kort: uiteindelijk werd het strand toch gesloten voor auto's.

De autostranders bleven lang morren, sommigen tot vandaag de dag. Vorige week werd er zelfs een petitie gestart om het strand weer open te stellen voor auto's. Want: 'de recreatiegemeente Westvoorne werd door deze afsluiting in haar economische en recreatieve ontwikkeling enorm geschaad. Nu, ruim 14 jaar later, blijkt de gewenste natuurontwikkeling helaas niet tot stand te zijn gekomen.'

Als dat zo is, moeten we de boel uiteraard meteen weer open gooien. Wie wil er nou economische en recreatieve schade, terwijl er geen milieuwinst tegenover staat? Benieuwd wat de onderzoeksrapporten ervan zeggen en hoe de cijfers zijn. Even speuren op de pagina van de petitie. Helaas, geen woord daarover. Welke instanties zijn er tot deze conclusies gekomen? Op grond waarvan? Dat blijft een groot raadsel. Geen enkele motivatie te vinden. Wel een stelling: 'Een heropening van het autostrand staat nu niets meer in de weg.' Behalve grammaticaal lijkt deze bewering ook inhoudelijk onjuist. Er zou juist wel eens heel veel in de weg kunnen staan.

Dit belooft weer ouderwets gesteggel te worden over de inrichting van het strand. Met felle voor- en tegenstanders. Ook dat is een mooie, plaatselijke traditie.

Uit de krant