Stofoverlast, zo kan het ook... | WeekbladWestvoorne.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227960&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo weekbladwestvoorne.nl
Het zand bij de brug naar Kickersbloem is bespoten tegen stofoverlast
Het zand bij de brug naar Kickersbloem is bespoten tegen stofoverlast (Foto: Leo Blok)

Stofoverlast, zo kan het ook...

  •   195 keer gelezen   Actueel

Hellevoetsluis/Westvoorne - Recent is namens omwonenden bij de voorzieningenrechter gevraagd om maatregelen te nemen tegen de stuifoverlast bij harde wind van de staalslakken bij de N57 locatie.

Als er sprake is van stofoverlast is het in eerste instantie is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de grond en degene die de staalslakken heeft laten plaatsen om die overlast van stof te voorkomen.

Handhaving is mogelijk
Toen de staalslakken vorig jaar werden gestort, is er tijdelijk sprake geweest van stofoverlast. In het geval er in de toekomst sprake is van aantoonbare stofoverlast, is het voor de gemeente Hellevoetsluis mogelijk om op basis van het Bouwbesluit handhavend op te treden richting de eigenaar van de grond of degene die de staalslakken heeft laten plaatsen.

Bij de bouw van de nieuwe brug naar bedrijventerrein Kickersbloem 3 is ook sprake van een zandlichaam dat straks de oprit naar de brug zal vormen. De zandhopen zijn behandeld met een opgespoten coating van papiermaché die het opwaaien van het zand voorkomt. Een dergelijke methode wordt ook gebruikt bij overslagbedrijven van erts en vooral kolen en is daar effectief.

Welke maatregelen er bij de N57 getroffen zouden kunnen worden, zou afhankelijk moeten zijn van de situatie, waarbij naast afdekken bijvoorbeeld ook gedacht kan worden aan het nat houden van de bovenlaag, om op die manier verplaatsing van stof te voorkomen. Bij havenbedrijven is hier een permanent aanwezige besproeiingsinstallatie voor neergezet.

Eerst zullen diegenen die nu naar de voorzieningenrechter zijn gestapt aan moeten tonen dat er echt een situatie van dusdanige overlast is dat preventief ingrijpen noodzakelijk is om 'ziekte bij mensen en dieren te voorkomen' zoals zij het zelf omschrijven. Eerder werd in opdracht van de gemeente uitgebreid onderzoek gedaan door de GGD naar 'ziekmakende stoffen'. In het stof van de staalslakken zijn geen zaken aangetroffen die voor ziekten zouden kunnen zorgen. Wel is het zo dat ogen geïrriteerd kunnen raken wanneer er stof in waait, maar dat risico loopt men bij harde wind in de duinen ook.

Klachten
Na de klachten van overlast van stof is door de eigenaar uit eigener beweging het werk stilgelegd. Door de gemeente Hellevoetsluis is daarna onderzoek gedaan naar de gevolgde procedure met de DCMR. Hieruit bleek dat er meerdere milieuovertredingen zijn begaan. Zo werd bij het begin van de slakkenstort de bodem niet beschermend afgedekt. Hierdoor zou het grondwater kunnen worden vervuild. Later werd die bescherming op de rest van het terrein wel geplaatst. De staalslakken zouden een weg moeten vormen naar een nog aan te leggen baggerdepot. De werkzaamheden liggen nog steeds stil.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227960&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768114&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227962&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>