Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Gezond bezig

Actueel 90 keer gelezen

Gezondheid is voor iedereen het hoogste goed. Een cliché van jewelste. Maar als je een dagje ouder wordt begin je pas goed te merken waarom dit begrip een cliché geworden is. Je leeftijdgenoten worden een voor een krikkemikkig. Dan heb ik het nog niet eens over degenen die door een ernstige ziekte worden overvallen of met invaliditeit te maken krijgen. De meeste kennissen kraken op een lager niveau: kleine kwaaltjes, dagelijkse pijntjes. Pijnlijke schouder, zwakke rug, versleten knieën, hoge bloeddruk, kortademigheid, dat werk.

Je lijkt overgeleverd aan het noodlot: erfelijkheid, aanleg, omstandigheden, domme pech. Maar voor een groot deel heb je zelf een vinger in de pap. Links en rechts hoor je de oplossing: leefstijl veranderen.

Leefstijl veranderen is gigantisch moeilijk. We doen met z'n allen van alles verkeerd. Roken, drinken, eten, zitten. Met roken stoppen is een hel, maar als je echt wil, lukt het. Lees een motiverend boek, plak pleisters, laat je vol prikken met naalden, kauw nicotinekauwgom, sabbel op e-sigaretten, en op een dag denk je: weet je wat, ik stop er gewoon mee. En dan lukt het. Nooit meer die viezigheid in je lijf: heerlijk!

Stoppen met drinken is een ander verhaal. Je krijgt zelden op een receptie of feestje nog een sigaret aangeboden, maar een alcoholische versnapering is een sociaal smeermiddel. Daar moeten we volgens de deskundigen van af. Drinken is slecht, ook matig drinken. Nul glazen per dag wordt de norm. Nee, dus ook niet die ene bij de maaltijd. Het allerbeste is stoppen. Of nou ja, misschien de 'mooie' wijnen bewaren tot écht bijzondere momenten. Drink je meer dan twee glazen per dag, iédere dag, en kun je het niet laten, dan heb je officieel een probleem. Ook daarvoor is hulp: kijk op internet, vraag aan je huisarts.

Stoppen met eten is wél onverstandig. We moeten eten, iedere dag. Maar wat? Daar zijn boekenkasten vol over geschreven en dieetgoeroes verdringen elkaar op social media. Van de een mag je geen graanproducten, van de ander geen zuivel, van nummer drie mag je beide juist wel, maar niet tegelijkertijd. Toch zijn wetenschappers het over de hoofdlijnen wel eens: dierlijk vet en suikers zijn de pest voor je lijf.

En suiker zit bijna overal in. In koekjes, kaakjes, cakejes, chocola, energierepen, sauzen en allerlei kant-en-klaar producten. En uiteraard in snoep. Allerlei instanties hebben de strijd aangebonden met de overconsumptie van suikers. Voorlichtingscampagnes zijn gestart. Scholen weren de marsrepen en roze koeken uit hun kantines. Er wordt van alles gedaan om de jeugd meer te laten bewegen en minder te laten snoepen.

Des te opmerkelijker wat er deze week gebeurde. Ik stond in de rij voor de kassa van een supermarkt. Plotseling griste de caissière een aantal zakken snoep uit een rek, stond op, en liep naar een paar kinderen achter in de rij. Vervolgens begon ze met gulle hand uit de delen. Vast goed bedoeld, maar beslist niet meer van deze tijd. De kinderen reageerden verbaasd en verheugd. Hun moeder verbaasd en ontstemd. Te laat, het kwaad was al geschied.

Uit de krant