Afbeelding

Schooldirecteur Wim Smit, verbinder pur sang, met pensioen

Actueel 319 keer gelezen

Regio – Per 1 januari 2020 sluit Wim Smit, schooldirecteur en verbinder, van onderwijsgroep PRIMOvpr na 42 jaar zijn carrière af en gaat hij met pensioen. Donderdag 12 december werd dit groots gevierd. 's Middags was er een receptie voor genodigden bij BS De Vlasbloem in Zuidland, de eerste samenwerkingsschool op Voorne-Putten, waar Smit tot het laatste uur als projectleider bij betrokken is geweest. Na de receptie dineerden Smit met bestuurders, collega-directeuren en medewerkers om afscheid te nemen en memorabele momenten op te halen.

Een memorabel persoon is Wim Smit. Ooit begonnen als basisschoolleerkracht, vervolgens 29 jaar lang directeur geweest van verschillende basisscholen en de laatste jaren actief als projectleider bij scholenfusies, nieuwbouwprojecten en het opzetten van samenwerkingsscholen op Voorne-Putten. "Mijn doel is om mensen bij elkaar te brengen en te verbinden. Bij de oprichting van een samenwerkingsschool is er in het beginstadium bij veel mensen een vorm van weerstand voelbaar. Door hen bij elkaar te brengen en met elkaar in gesprek te laten gaan, zie je langzaam de beeldvorming veranderen. Vaak vloeit hier iets moois uit voort", vertelt Smit. De Vlasbloem was het zaadje voor het ontkiemen van andere samenwerkingsscholen op Voorne-Putten. Smit heeft ook hier een grote rol in gespeeld. Daarnaast was hij de laatste maanden van zijn carrière waarnemend schooldirecteur bij Cbs Geuzenschip en Obs Meester Eeuwout in Brielle.

Kinderen verbinden

Smit zal het onderwijs, en vooral de kinderen, straks gaan missen. "Werken in het onderwijs is fantastisch en kinderen zijn daarin de verbindende factor. Al die jaren is het mijn ambitie geweest om hen iets mee te geven, zodat ze leren samen te werken, respect voor elkaar hebben en een bredere blik op de wereld krijgen." Smit is inmiddels 65 jaar en zoals hij zelf zegt, zijn tijd zit erop. "Het is nu tijd voor de jongere generatie die nieuwe ideeën heeft en met een andere dynamiek het onderwijs vormgeven. Het onderwijs kost veel energie en ik ga nu eerst een periode 'afkicken'. Maar ik ben geen 'stilzitter' en zal zeker weer nieuwe uitdagingen aangaan. Zo ga ik samen met mijn vrouw op een soort van ontdekkingsreis en verder blijf ik politiek actief. Maar mijn hart zal altijd bij het onderwijs en de kinderen blijven", sluit Smit af.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant