Afbeelding
Dagboeknotities

Corona

do 5 mrt 2020, 09:25 Algemeen

Het duurde eigenlijk nog best lang, maar vorige week was het dan zover: het Coronavirus passeerde de Nederlandse grens. Paniek is nergens goed voor, dus we waren van overheidswege al wekenlang sussend toegesproken. Alle benodigde maatregelen waren genomen en uiteindelijk zou het allemaal best meevallen. Als je al ziek zou worden, dan hoefde je je niet per se heel beroerd te voelen. En je ging er niet dood aan, dat wil zeggen: niet allemaal. Een hele geruststelling.

Toch betrapte ik mezelf erop dat het zweet me uitbrak toen ik in de rij stond voor een kassa en een mevrouw achter me overvallen werd door een onbedaarlijke hoestbui. Was er niet zoiets als een instructie dat je 'verdachte gevallen' moest mijden? Kwam deze dame misschien net terug van een vakantie in Italië? Of wellicht uit een wintersportoord? Of zou ze carnaval gevierd hebben? In Tilburg? Was ze koortsig of gewoon rood van benauwdheid? Vragen die je onder de gegeven omstandigheden niet zo snel stelt aan iemand die rochelend in je nek staat te hijgen.

Ineens leken mondkapjes me helemaal niet zo'n slecht idee meer. Zelfs eentje met een slap elastiekje zou welkom geweest zijn. Terwijl ik zo onopvallend mogelijk wegdook in mijn sjaal, keek ik eens om me heen. Er waren meer mensen in de rij die verschijnselen van onrust vertoonden. Een mijnheer achteraan zwenkte met zijn winkelwagentje opzij en koos op het laatste moment voor een andere kassa.

Epidemieën hebben een wonderlijk effect op de menselijke geest. Veel meer dan voor virologen zijn ze interessant voor psychologen. Angst, paniek, geruchten en wilde verhalen steken bij besmettelijke verhalen steevast de kop op. En die komen allemaal weer voort uit onze fantasie. Zo begon ik al in diezelfde kassarij te fantaseren over hoe het virus Voorne zou bereiken. Welke burgemeester zou de eer te beurt vallen om in een actualiteitenrubriek te verklaren dat er voldoende bedden klaar stonden in de regio? En zou hij of zij er dan als toelichting een rekenmodel bij presenteren? Of zou het na die van Tilburg wel klaar zijn met burgemeestersverklaringen op TV?

Wellicht zou een column dan een beter medium zijn? De burgemeester van Brielle heeft al een mooie plek verworven in deze krant; hij zal Corona daar vast niet ongenoemd laten. Hoewel een vlog natuurlijk het allermooiste zou zijn. Herinnerde ik me nu goed dat B&W van Westvoorne daarvoor ooit op cursus waren? Zou het iets zijn voor de burgemeester om een filmpje te maken terwijl hij aan het bed staat van de eerste patiënten in quarantaine? Zonder mondkapje uiteraard, want die dingen werken niet, dat weet iedereen nu wel.

Ondertussen waren we weer een plaatsje opgeschoven in de rij. De achterbuurvrouw pruttelde nog steeds. Nu sloeg mijn fantasie echt op hol. Plotseling zag ik ons samen in beeld bij een vloggende burgemeester. 'Ja, wij stonden toen gewoon in de supermarkt, want we wisten nog van niks. Een beetje hoesten en wat koortsig. Maar dat heeft iedereen toch wel eens?'

Uit de krant