Afbeelding
Dagboeknotities

Mondkapjes

Algemeen 173 keer gelezen

Hoera! We mogen weer naar de kapper en de acupuncturist. En weer reizen met het openbaar vervoer. Niet als het voor de lol is (maar wie doet dat tegenwoordig nog?). Wel als je naar je werk moet of naar school (hoewel de premier in het laatste geval liever heeft dat je dan op de fiets stapt, óók als het regent!). Is er inmiddels iets veranderd aan het virus? Nee, het is er nog steeds en het is nog net zo besmettelijk. Dagelijks worden er nog mensen ziek, van wie een aantal in het ziekenhuis terecht komt en weer een aantal daarvan op de afdeling Intensive Care. Daar zijn inmiddels plaatsen vrij gekomen, dat is het goede nieuws. Toch ken ik weinig mensen die er met plezier verbleven of die ernaar uitzien daar opgenomen te worden.

Waarom dan versoepeling van de maatregelen? Omdat het volk begon te morren. En omdat de economie moet draaien. Je kunt de boel nu eenmaal niet op slot houden, dan breekt de revolutie uit. Hoe gaan we het dan zo veilig mogelijk aanpakken? Misschien door het gebruik van mondkapjes? Niet nodig, volgens deskundigen. Want die dingen helpen niet. Dus kappers en acupuncturisten mogen gewoon vrijelijk in je nek hijgen tijdens het werk. Of nou ja, ho ho, niet helpen, niet helpen, dat is nou ook weer niet helemaal waar. Ze helpen een béétje. Misschien. En daarom zijn ze verplicht in het openbaar vervoer. Niet de medische mondkapjes. Die werken wél. Maar die zijn er niet voldoende.

Waarom niet? Dat is een groot raadsel. Dat er ooit een pandemie zou uitbreken was bekend. Maar niet wanneer. Dus lag er geen voorraad klaar. Mondkapjes moesten als de donder ingekocht worden in het buitenland. En daar waren meer kapers op de kust, dus schaarste in de markt. Dat hadden we eigenlijk al rond de jaarwisseling kunnen weten. Eind februari wisten we het zeker. Gingen er toen Nederlandse ondernemers als een malle aan de slag om die fel begeerde artikelen te produceren? Verdrongen producenten zich om in dit gat in de markt te springen? Nee. Waarom niet? Omdat een grote productie van medisch mondkapjes te ingewikkeld is voor ons.

Best gek. Of beter gezegd: ronduit raadselachtig. Wij Nederlanders, het creatieve, technologisch hoog ontwikkelde volk dat overal handel in ziet, we krijgen het niet voor elkaar. Ja, we ontwierpen en bouwden de Deltawerken. We legden een ingewikkeld wegennet aan met gecompliceerde verkeerspleinen en fly-overs. We groeven lange tunnels onder rivieren. We legden ingenieuze bruggen aan over rivieren. We bouwden kerncentrales. We bouwden schepen en zelfs onderzeeërs. We construeerden vliegtuigen. We namen deel aan een internationaal ruimtevaartprogramma; onze eigen André Kuipers zweefde 204 dagen in de ruimte. Met een Nederlandse ruimtetelescoop ontdekten we twee sterrenstelsels nabij de Melkweg. Iedere operatiekamer staat bol van Nederlandse techniek. De rest van het ziekenhuis ook trouwens.

Maar medische mondkapjes maken? En dat ook nog in voldoende hoeveelheid? Helaas, gaat niet lukken. Niet te doen. Probeer zelf maar iets in elkaar te flansen. Veel succes!

Uit de krant

Uit de krant