Archieffoto: vlnr: burgemeester Gregor Rensen (Brielle), burgemeester Milène Junius (Hellevoetsluis) en burgemeester Peter de Jong (Westvoorne)
Archieffoto: vlnr: burgemeester Gregor Rensen (Brielle), burgemeester Milène Junius (Hellevoetsluis) en burgemeester Peter de Jong (Westvoorne) Archieffoto

Hoe staat het ervoor met de fusie op Voorne?

Algemeen 487 keer gelezen

Op 15 april namen de gemeenteraden van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne het principebesluit om met elkaar vanaf 1 januari 2023 een nieuwe gemeente te gaan vormen. Wat is er intussen gebeurd en wat moet er nog meer gaan gebeuren?

De drie gemeenten realiseren zich dat er vijf maanden later nog niet veel zichtbaar is over het proces om te komen tot één gemeente. Dat gaat dit najaar veranderen. In oktober wordt er een fusiewebsite gelanceerd waarop alle actuele informatie over de stand van zaken van de fusie te vinden is. En verder zal aan inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties de mogelijkheid worden geboden om actief mee te denken over wat voor gemeente we willen zijn: Wat is ons toekomstbeeld? Waar geven we prioriteit aan? Over de wijze waarop de inspraak zal worden georganiseerd, komt nog informatie. Natuurlijk zal alles coronaproof verlopen! De ideeën over de toekomst van de gemeente zullen worden gebundeld in een strategische visie.

Voorbereidende activiteiten
Er zijn ook andere concrete stappen gezet om de fusie voor te bereiden. Zo hebben Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne gezamenlijk een ‘plan van aanpak’ gemaakt. Daarin staat in hoofdlijnen het tijdpad en de te nemen stappen op weg naar de nieuwe gemeente op1 januari 2023. Het 'plan van aanpak' is te vinden op de websites van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne. Begin november worden verder de resultaten van het zogenaamde ‘due diligence’ onderzoek verwacht. De gemeenteraden van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne hebben uitdrukkelijk om zo'n onderzoek gevraagd. Zij vinden het nodig dat voordat het wettelijke proces van de fusie wordt ingegaan, er de zekerheid is dat hun fusiepartners financieel gezond zijn en organisatorisch naar behoren functioneren.

Stappen in het wettelijk proces
Na het afronden van de voorbereidende activiteiten, zal het wettelijk proces starten naar de fusie. De eerste stap daarin is het maken van een herindelingsontwerp. In dit herindelingsontwerp wordt een beeld gegeven van hoe de gemeenten er op dit moment uitzien en wordt er geschetst hoe men wil dat de toekomstige nieuwe gemeente eruit zal gaan zien. Er is en wordt daarvoor nog steeds input gevraagd van inwoners, maatschappelijke instellingen, ondernemers, gemeenteraad, colleges van burgemeester en wethouders en het ambtenarencorps. Het herontwerp zal eind dit jaar klaar moeten zijn en moeten worden goedgekeurd door de gemeenteraden van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne.

Op het door de gemeenteraden goedgekeurde herindelingsontwerp zult u straks als inwoner kunnen reageren. De reacties worden meegenomen in de volgende stap van het wettelijk proces, namelijk het herindelingsadvies. Eind maart 2021 zal het herindelingsontwerp samen met het herindelingsadvies via de Provincie aangeboden aan de Tweede Kamer. De Tweede Kamer wordt gevraagd ermee in te stemmen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant