Afbeelding

Wandel eens op een begraafplaats

Algemeen 1.272 keer gelezen

Rockanje - De meeste mensen komen er alleen bij begrafenissen. Anders zie je ze daar niet. Jammer, want begraafplaatsen zijn prachtige stukken groen met waardevolle oude bomen, interessante mossen en andere flora en fauna die goed gedijen op rustige plekken.

Toegegeven: dat groen is er vooral in de zomer. Maar de combinatie van donker dennengroen en bruingoud loofblad is ook bijzonder. Dat zie je bijvoorbeeld op de Nieuwe Begraafplaats in Rockanje, aan de Dirk van Voornelaan.

Geen wielrenners

Zelfs de zon komt op deze stille herfstdag tevoorschijn en de vriendin die we er tegenkomen, vragen we natuurlijk waarom zij hier rondwandelt. Ze komt hier vaker, zegt ze, maar niet omdat ze alle overlijdensdata van haar familie stipt bijhoudt. We staan voor het rijtje graven van haar familie, maar dat lijkt toeval: ‘Ik kom hier vaak, gisteren was mijn moeder acht jaar geleden overleden, maar het is vooral de rust hier. In de duinen en op het strand is het soms ronduit druk. In de polder kan ik ook wandelen, maar hier suizen er geen wielrenners langs je en van motorrijders geen spoor.’

Gezond bewegen dichtbij huis

De coronapandemie zorgt ervoor dat iedereen noodgedwongen dichter bij huis blijft. We letten ook meer op onze gezondheid. Wie dacht er de laatste maanden niet na over gezond eten, zelf koken en de noodzaak van voldoende beweging? Opvallend was ook dat meer mensen schreven over wandelingen op begraafplaatsen. Journalist John Jansen van Galen zei het afgelopen september zo in het Plusmagazine: ‘Een begraafplaats kan een verrassende plek voor een wandeling zijn. Met fraaie bomen, graven van beroemde mensen of gewoon als een plek voor een moment van rust en inkeer.’ Hij noemde twaalf begraafplaatsen in Nederland waar het goed wandelen is, zoals Sint Barbara in Amsterdam en Soestbergen in Utrecht. Voor wandelliefhebbers in Westvoorne niet naast de deur, al zijn ze dichterbij dan Père Lachaise in Parijs.

In de duinen van Voorne 

Terebinth, een landelijke stichting die zich inzet voor beheer en behoud van begraafplaatsen en kerkhoven, heeft ook net een bundel met 24 wandelingen over Nederlandse begraafplaatsen gepubliceerd: deel 2 van de serie Over de groene zoden. Tot ieders verrassing staan daar niet alleen Sint Barbara en Soestbergen in, maar ook de prachtige begraafplaats in Voornes Duin, aan de Dirk van Voornelaan in Rockanje. De wandeling, met een handig kaartje, voert langs de gedenktekens van bekende en minder bekende inwoners van het dorp en vertelt over de ontwerper van de begraafplaats, ir. Pieter Verhagen. En ja: een stimulans om daarna ook eens op andere begraafplaatsen te gaan wandelen, van Almere tot Ysselsteyn.

Over de groene zoden (128 pagina’s) is te bestellen via bureau@terebinth.nl (tel. 06 2417 3646); voor 19,45 euro (inclusief verzendkosten) valt het thuis op de deurmat.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant