Afbeelding
Dagboeknotities

Toekomstvisie

Algemeen 46 keer gelezen

Voor de jaarwisseling werd de toekomstvisie Voorne aan Zee gepubliceerd op de gemeentelijke pagina’s. Het gaat onder meer over het DNA en de kernwaarden van de nieuwe gemeente.

Het lastige met dit soort zaken is dat je er weinig meer van snapt als je het niet vanaf het begin op de voet hebt gevolgd. Wat is bijvoorbeeld het DNA van een gemeente? We kennen het als de aanduiding voor een zuur met erfelijke informatie, te vinden in de genen. DNA is de afkorting voor de Engelse benaming ervan: deoxyribonucleic acid. Maar daar gaat het hier niet om.

Op gemeentedna.nl vond ik wat het wel is: gemeenten en regio’s worden voor een groot deel gevormd door geografische, historische en economische factoren, alsmede door de talenten van hun inwoners en ondernemers. Dit geheel van factoren noemt men het DNA, ofwel De Natuurlijke Aard van een gemeente of regio. Als je dat DNA goed definieert, kan je op basis daarvan gericht beleid gaan schrijven. Geen loze reclamepraat meer maar werken aan een eigen profiel. Aldus de website.

Terug naar Voorne aan Zee. Wat is haar DNA? Probeer zelf iets te bedenken voor u verder leest. En denk erom: geen loze reclamepraat. Maak er een duidelijke, kernachtige formulering van. Dan kunt u die nu vergelijken met de officiële versie. Die luidt als volgt. ‘Samengevat: Voorne aan Zee is divers en authentiek. Samen zijn we trots op de rijke historie, prachtige natuur en onderscheidende dorpen en wijken.’ Iemand die dit zelf ook bedacht heeft?

Wat staat daar eigenlijk? Divers, dat slaat vast op de samenvoeging van verschillende kernen. Maar authentiek? Het klinkt goed, maar wat betekent het? Even opgezocht: geloofwaardig, betrouwbaar, echt, puur, zuiver, onvervalst, oorspronkelijk, origineel, waarachtig. Dat is niet alleen goed, dat is súpergoed. Wie zou er niet graag dergelijk gemeentelijk DNA willen hebben? Nee, ik zou beslist niet in een onauthentieke gemeente willen wonen.

Met het DNA zit het wel snor. Door naar de kernwaarden. Daar schermt tegenwoordig  iedere organisatie mee. Zonder kernwaarden weet je niet wie je bent en tast je in het duister. Half Nederland heeft ooit na moeizame heisessies vastgesteld dat hun bedrijf klantgericht, integer, stipt en professioneel was. Het zijn altijd termen die je een beetje oppeppen en die het ook prima doen in nieuwjaarstoespraken. Nooit hoor je nou eens dat een organisatie kernwaarden heeft die je zou kunnen omschrijven als ouderwets, rommelig, leugenachtig, listig, corrupt, crimineel.

Ook Voorne aan Zee heeft kernwaarden waar niemand zich een buil aan kan vallen: divers en authentiek (daar zijn ze weer), eigenheid (is dat nogmaals die authenticiteit?), historie en cultuur, gezonde leefomgeving en gemeenschapsgericht. Niks mis mee toch?

Nu bent u inmiddels een beetje duizelig van de woordenbrij. Gelukkig staat er op dezelfde pagina ook een plaatje. Daar zien we een parel in een oester, een ouderwetse gloeilamp, een e-bike en een bordje met het opschrift ‘Voorne aan zee toont lef!’ Op deze rebus ga ik nu een poosje puzzelen.

Uit de krant