Afbeelding

D66 Statenfractie brengt werkbezoek aan Voorne

Actueel 112 keer gelezen

Regio - De bijna voltallige fractie van D66 in de Provinciale Staten van Zuid-Holland bracht zaterdag 17 oktober een werkbezoek aan Voorne. Dit gebeurde op uitnodiging van de D66-fractie Brielle.

Het was het eerste in de reeks geplande werkbezoeken aan de gemeenten en afdelingen in de provincie. Onder de aandacht van de Statenleden werd zaterdag vooral gebracht: de kwetsbare ligging van Voorne, op de grens van haven/industrie en groen polder- en duinlandschap. de te verwachten extra geluidsbelasting van het Theemspoorweg tracé, het eilandbrede 'nee' tegen extra windmolens en de verkeersproblematiek en ontsluiting van Voorne.

De zes Statenleden maakten uitgebreid kennis met de vertegenwoordigers van de D66 fracties van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne en kregen een presentatie in het oude Stadhuis van Brielle. Daarbij werden met name belicht de zorgpunten die onder de bevolking leven. De Statenfractie maakte een korte rondwandeling door de vesting, wierp een blik in de Catharijne-domkerk, waarna het met een stoet auto's langs de noordkant van het eiland ging. De Groene Kruisweg bij Zwartewaal, waar bomen moeten worden gekapt, werd bekeken. Op de Maasdijk in dat dorp nam de Statenfractie uitgebreid de windmolens aan de overzijde van het Brielse meer in ogenschouw en kregen uitleg over de plek waar het 15 meter hoge treinviaduct van de Theemswegtrace komt.

De rit ging verder door het polderlandschap tussen Brielle en Oostvoorne, waarbij o.m. het Stenen Baak werd aangedaan. Daarna ging het langs Kruiningergors, door Oostvoorne naar restaurant 'Aan Zee'. Daar bekeken de Statenleden vanaf de uitkijktoren het contrast in het landschap. Zij werden gewezen op enerzijds het groene Voorne met zijn duinen, stranden, de voordelta en de zee. En anderzijds op de rokende schoorstenen en installaties van de havens en industrie op de Maasvlakte. Deze bijzondere aanblik was voor de meeste Statenleden nieuw en leidde tot verbaasde reacties.

De Statenfractie was buitengewoon ingenomen met de kennismaking met Voorne en alle informatie over de bestaande problematieken en de zorgen van de bevolking. De fractie gaf aan de informatie en indrukken van deze dag mee te nemen in de beleidsbeschouwingen en door te spreken in het Haagse circuit, met name ook met de relevante D66-portefeuillehouders in de 2e Kamer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant