Afbeelding

Westvoorne behoudt A-status toezicht kinderopvang

Actueel 487 keer gelezen

Westvoorne - De gemeente Westvoorne behoudt haar A-status voor de uitvoering van het toezicht en de handhaving op de kinderopvang en peuterspeelzalen. De A-status is de hoogste status die de Inspectie van het Onderwijs toekent aan gemeenten.

De A-status betekent dat de gemeente Westvoorne voldoet aan het naleven van haar wettelijke taak om toe te zien op de kwaliteit van de kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, gastouderbureaus, gastouders en peuterspeelzalen. Gemeenten moeten zorgen dat jaarlijks alle kinderopvanglocaties worden geïnspecteerd. Wanneer de inspectie aanleiding geeft tot verdere acties, zoals handhaving, is de gemeente daar verantwoordelijk voor en dient zij dit binnen een bepaalde termijn op te pakken. Daarnaast horen gemeenten een handhavingsbeleid te hebben en dit ook te gebruiken bij de inspecties. Tot slot is iedere gemeente verplicht om het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen actueel te houden. Voor de gemeente Westvoorne zijn alle genoemde punten op orde.

Kinderopvangorganisaties vallen onder de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen. Het doel van deze wet is de kwaliteit van de kinderopvang te waarborgen en te zorgen voor verantwoorde kinderopvang. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving op de kwaliteit van de kinderopvang. Het toezicht wordt, in opdracht van de gemeente Westvoorne, uitgevoerd door de GGD Rotterdam.

De A-status is een beoordeling hoe gemeenten toezicht en handhaving op de kinderopvang uitvoeren. De status zegt niets over de kwaliteit van de individuele kinderopvanglocaties. Die informatie staat in de inspectierapporten van de GGD, te vinden in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen via www.landelijkregisterkinderopvang.nl. Dit register is voor iedereen openbaar en een belangrijke informatiebron om na te gaan hoe de toezichthouder de kwaliteit van een kinderopvanglocatie heeft beoordeeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant