Afbeelding
COLUMN

Mieneke goes USA!

Actueel 252 keer gelezen

Het aftellen is begonnen. Over een paar weken vertrek ik naar Nashville Tennessee. Ik ga mijn droom verwezenlijken: een week lang intern op de Belmont University om alles, maar dan ook echt alles te leren over de barbershop zangstijl.

Natuurlijk ga ik deze kennis overdragen aan mijn Rotterdamse koor The Skyline Sisters. Zo worden we steeds een beetje beter. Maar wat is dat nou eigenlijk, barbershop? Heeft dat echt iets met kappers te maken? Waarom wil ik zo graag naar Amerika om daar te leren? Kan dat niet gewoon in Nederland? De barbershopstijl omvat een mix van ontwikkelingen die zich van ca. 1800 tot 1940 hebben afgespeeld op diverse fronten. Meerstemmig zingen is al eeuwen oud. Emigranten trokken naar Amerika en zochten elkaar daar op om met weemoed liedjes over hun vaderland, hun moeders en hun eerste liefje te zingen. Met begeleiding van een gitaar, waar al snel een bas, tenor en een bariton aansluiting zochten.

We hebben het hier dan over begin 1800. Van ca. 1880 tot 1940 zongen veel Afro-Amerikanen in kwartetten. Het lijkt erop dat barbershopzingen zijn oorsprong heeft in het zuiden van de Verenigde Staten. Slaven zongen hun volksliedjes tijdens het werk op de plantages. Rond 1870 stonden allerlei kwartetten in revues en vaudeville-theaters 4-stemmig a capella songs te zingen, wat wij later 'barbershop' zijn gaan noemen.

Het hardnekkige verhaal dat Europese immigranten hun wachttijd bij de kapper doorbrachten met het zingen van nostalgische liedjes is dus onjuist. De kapperswinkel was een ontmoetingspunt waar de kapper niet alleen knipte en schoor, maar ook kiezen trok, zijn bad verhuurde en er soms ook een bordeel op na hield. Er werd wel gezongen bij de kapper, maar niet vaker dan op verjaardagen. De stijl waaide over naar Europa, waar barbershoporganisaties werden opgezet. Internationaal zijn bijna 37.000 mannen en 35.000 vrouwen lid van een barbershoporganisatie. Sinds 1977 zijn barbershoppers actief in Nederland.

De ongeveer 1000 Europeanen scoren overigens hoog op internationale conventies (wedstrijden). Amerika is en blijft echter de bakermat. Voor mij, barbershopper in hart en nieren, is de Harmony University in Nashville Tennessee dus the place to be! De koepelorganisatie in Nederland, Holland Harmony, biedt haar leden ook veel mogelijkheden tot ontwikkeling. Uiteraard ben ik ook hier altijd van de partij. Maar Amerika laat mijn (barbershop)hart sneller kloppen, ik vertrek bijna!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant