Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Plastic Pinksteren

Actueel 136 keer gelezen

Buiten scheen de zon. Binnen, aan tafel, zaten wij.

Buiten liepen mensen met zonnepetjes en bolderkarren vol kinderen, strandballen en schepnetjes richting strand. Uit buurtuinen klonk geplons en gespetter van peuterbadjes die werden gevuld en gelach van koffieschenkende buurvrouwen. Binnen bogen wij ons over onze afvalinzamelingsadministratie.

Er was namelijk een brief gekomen van de gemeente met de mededeling dat ons plastic afval voortaan op andere data opgehaald zou worden. De even weeknummers, die moesten we in de gaten gaan houden. Op tafel de brief in kwestie, onze afvalkalender en een smartphone vol apps om ons aan allerlei zaken te herinneren. Zoals wanneer ook alweer de grijze, groene, blauwe of oranje bak geleegd wordt.

Nu was het een kwestie om even de boel te synchroniseren. Op de papieren afvalkalender moesten de oude oranje data vervangen worden door de nieuwe. Klinkt doodsimpel in theorie, was gecompliceerd in de praktijk. Het geval wilde dat de Een een ander type agenda had dan de Ander. De Een had daardoor andere weeknummers dan de Ander. Misschien een agendafabrikant van een ander continent ofzo. Maar volgens de Een hoefde dat helemaal geen probleem te zijn. Je kon immers de enige echte juiste even weeknummers gewoon afleiden uit de oude afvalkalender. Niet dat daar weeknummers op staan, maar het simpele feit dat de oude data niet meer kloppen, brengt je met enig rekenwerk automatisch op de nieuwe data.

Volgt u het nog? Bij ons was dit het punt waarop het mis ging. Want die Ene hier in huis is sneller van begrip dan die Andere. Deze laatste wist zich te herinneren wanneer het plastic voor de laatste keer was opgehaald. En die datum strookte niet met de instructies in de brief. Het duurde even voor de Een de Ander aan het verstand gepeuterd had dat dit zijn oorzaak vond in het feit dat de regeling pas vanaf 31 mei van kracht zou worden. Dat stond toch duidelijk in die brief? Onderstreept nog wel! O ja. Nu zaten we weer op één lijn. Dachten we.

Het vervolg van de administratieve afhandeling was nu immers duidelijk. Oude datum was 7 juni. Zeven plus zeven is veertien. Nieuwe datum wordt dus veertien juni. Oude datum 21 juni, wordt 28 juni. Maar wat als je met je optelsommen bij bijvoorbeeld 27 september aankomt? Ja, zeven dagen bijtellen, maar waar kom je uit? Even spieken in de agenda. En dan moet je dat vooral niét doen in beide agenda's tegelijk, met die verschillende weeknummering. Want dan klopt de redenering niet meer.

Buiten klom de zon aan de hemel. Binnen steeg de verwarring. Over één ding waren we het eens: al die lui die buiten liepen te flierefluiten zouden deze week hun plastic foutief aanbieden. Dit kon niet goed gaan zonder grondige voorbereiding. We vreesden een plastic Pinksteren. Gelukkig viel het mee. Toch zou het fijn zijn als al die plastic bakken en zakken weer snel uit het straatbeeld verdwijnen. Het ziet er niet uit en is inmiddels onnodig.

Uit de krant