Afbeelding
Dagboeknotities

Bang Brielle

vr 14 feb 2020, 11:54 Algemeen

Bestuurders hadden hun best gedaan het fusienieuws zo zacht mogelijk te laten landen. Het agendapunt voor de raadsvergadering omschreef het onderwerp versluierd. Bijbehorende stukken werden zo lang mogelijk achter gehouden. Hoewel gemeenteraadsvergaderingen wettelijk openbaar zijn, werd het nu raadzaam geacht de discussie zoveel mogelijk 'onder ons' te houden. Kennelijk heerste er angst. Angst voor de pers? Angst voor de boze burger? Angst voor de mondige burger? Of wellicht angst voor de angstige burger?

Mensen zijn doodsbang voor verandering. Angst voor verandering is angst voor verlies. Je weet immers wat je hebt, niet wat je krijgt. Verandering van baan, woonplaats, levensfase, het brengt voor iedereen stress mee. Je kon er dus op wachten dat er angstige Briellenaren zouden opspringen, zodra bekend werd dat de gemeente een fusie wenst met Hellevoetsluis en Westvoorne. Help, verandering!

De grootste angst lijkt wel die van identiteitsverlies. Wat is het toch met dat gevoel van identiteit en angst die te verliezen? Als je er iets meer over wilt weten, hoor je alleen maar merkwaardige voorbeelden. Zo zijn veel Briellenaren er trots op dat ze in 1572 een stelletje zeerovers de poort binnenlieten. Dat durfden ze wel aan, omdat het Spaanse garnizoen op dat moment toevallig afwezig was. Die actie is de vaderlandse geschiedenis ingegaan als een ware heldendaad van nationaal niveau, want heldendaden daar is een grote behoefte aan bij geschiedschrijving en feestcomités.

Maar goed, laten we er nu eens even van uitgaan dat het inderdaad een heldendaad wás. Hoe zou iemand daar nu nog trots op kunnen zijn? Waren we erbij dan? Hebben we ons aandeel geleverd? Met gevaar voor eigen leven de poort op een kier gezet? Nee toch? Het is eeuwen geleden, een leuk verhaal, meer niet. En of je nou gaat fuseren met een, twee of dertig gemeenten, dat historische feit verandert niet. De kans dat slinkse Hellevoetse streekhistorici gaan beweren dat die geuzen hún haven als eerste binnenvoeren, lijkt uiterst gering.

Verder zou Brielle zo'n 'uniek' stadje zijn. En dat moet de wereld weten. Alsjeblieft niet zeg! Houd het een beetje onder ons, dat het hier leuk en gezellig is. Kijk eens even wat er in Amsterdam en Giethoorn is gebeurd toen de wereld doorkreeg dat je er pittoreske geveltjes en watertjes kon fotograferen. Ze hebben daar spijt als haren op hun hoofd dat ze hun kaken niet stijf op elkaar gehouden hebben.

En uniek, nee helaas, dat is Brielle ook al niet. Nederland heeft vele vestingstadjes die er eveneens knus, schilderachtig en kneuterig uitzien. Dat geldt niet alleen voor vestingstadjes. Hanzesteden, havenstadjes, ze zijn echt allemaal enorm aantrekkelijk, maar ze lijken vaak verdraaid veel op elkaar. En daar is niks mis mee. Niks om je voor te schamen. Maar zeker geen reden om je op uniciteit te beroepen.

Laten we onze angst voor identiteitsverlies van ons afschudden. De toren van de Catharijnekerk blijft heus wel staan. De wallen worden vast niet afgegraven. En die poort kunnen we gewoon jaarlijks blijven rammeien.

Uit de krant