Foto: Ger den Reijer
Foto: Ger den Reijer

Voor een goed plan is altijd geld te vinden

Algemeen 461 keer gelezen

Hellevoetsluis - Museumschip de Buffel heeft sinds eind 2023 een nieuw bestuur. Het bestuur bestaat nu uit voorzitter Wim Noordzij, Zosia Huykman, secretaris, Peter Klompe, algemeen lid, en Wil Wiegel, penningmeester.

Het vorige bestuur zal betrokken blijven in de vorm van een Raad van Advies. “Alle verzamelde kennis en ervaring blijft hiermee geborgd,” opent de nieuwe voorzitter Wim Noordzij het gesprek. Wim woont in Oude Tonge en staat daar aan het hoofd van een groot gezin. “Ik heb dertien kinderen, zeven van mijzelf en nog zes pleegkinderen,” legt hij uit. “We zijn net terug van een geweldige reis naar Sint Eustatius. Daar ben ik lang geleden directeur van een school geweest. Het was prachtig om met ons gezin van vijftien personen op het eiland te verblijven. De kinderen van de school van toen zijn nu volwassen en het was erg leuk om sommigen opnieuw te ontmoeten.”

Na zijn onderwijstijd stapte Wim in Nederland over naar een heel andere werkkring. Hij streek neer bij Feyenoord en ging werken op het terrein van marketing en events. Uiteindelijk schreef hij het projectplan voor Euro 2000 en deed de citymarketing voor de gemeente Rotterdam. Het portfolio van zijn bedrijf Event Broker omvat bekende evenementen als het Dunya Festival, Parkpop, De Volvo Ocean Race en Le Grand Départ. Het ligt dus voor de hand om de vraag te stellen hoe iemand als Wim op de Buffel verzeild raakt? Wim: “Wim Pelster, een elektricien die jarenlang werkte bij de festivals die ik organiseerde is vrijwilliger bij de Buffel. Hij vertelde me enige tijd geleden dat men moeite had om een nieuwe voorzitter voor de Buffel te vinden. Ik ben oorspronkelijk leraar geschiedenis en tezamen met mijn ervaring op het gebied van marketing lijkt het mij interessant om te kijken of ik iets kan betekenen voor de Buffel en Voorne aan Zee. Ik zie hier veel kansen om door te ontwikkelen en een breder publiek te bereiken.”

Zorgelijk, met kansen
Wim legt uit dat het huidige beeld van de Buffel best zorgelijk te noemen is. “We hebben een zware tijd gehad in de coronaperiode en zitten nog steeds niet op een bezoekersaantal dat gewenst en noodzakelijk is. Als we deze lijn doortrekken dan wordt het toekomstplaatje qua bestaansrecht best onzeker. Verder hebben we het – net als andere instellingen – moeilijk op het gebied van het aantrekken van vrijwilligers. Ik zie daarentegen veel kansen om ons te ontwikkelen. Op het gebied van marketing en communicatie is nog veel te winnen en als we stappen kunnen maken richting het onderwijs dan zie ik mogelijkheden genoeg om de bezoekersaantallen te verhogen. Daarnaast ben ik van mening dat we ons veel meer dan nu moeten richten op gezinnen met kinderen. Nu zijn we kort-door-de-bocht gezegd teveel afhankelijk van de mensen die toevallig op hun elektrische fiets langskomen en stoppen bij ons mooie schip.”

Gaming met educatie
Om jonge mensen en het onderwijs te trekken heeft Wim meer dan genoeg ideeën. Om de gebeurtenissen rondom de watersnood aan jongeren te vertellen werkte Wim op Goeree-Overflakkee samen met de Stichting House of Esports. Er werd een speciale versie over de Watersnood gemaakt binnen Minecraft Education. Tijdens dit spel moeten de spelers mensen uit huizen redden en naar hoger gelegen locaties brengen. Doorgebroken dijken moeten ze dichten met blokken en zandzakken en om op langere termijn het water tegen te houden, moeten ze dijken en waterwerken bouwen. Naast de beleving en ervaring omtrent de Watersnood is een bijkomend voordeel dat leerlingen ook leren met elkaar samen te werken, want anders kan je de mensen niet redden. Daardoor kan bij jongeren meer draagvlak gecreëerd worden over niet alleen dit onderwerp, maar over allerlei onderdelen van de maatschappij.

Wim wil voor de Hellevoetse Vesting, en daarbinnen ook voor de Buffel, een spel ontwikkelen waarin jongeren al gamend kunnen leren over allerlei ontwikkelingen binnen de maritieme historie van Hellevoetsluis. “Het spelen van games is zoveel meer dan alleen vermaak. Het is sociaal verbindend, educatief, legt onbekende talenten bloot en biedt een uitlaatklep”, doceert Wim. “Met een VR-bril, of door het zogenaamde Extended Reality kunnen kinderen geweldig veel kennis opdoen op een moderne, interactieve manier. Ze leren ontzettend veel en het verhaal van de vrijwilliger op de Buffel wordt nog leuker en toegankelijker als het interactief is.” Op dit moment wordt gewerkt aan een demoversie van het nieuwe spel. Hiermee wil Wim belanghebbende partijen warm maken voor zijn idee. Over de kosten kan hij nog weinig zeggen, “maar voor een goed plan is altijd geld. “Ik ben bijzonder zuinig op alle vrijwilligers en wil met hen samenwerken aan een mooie, levensvatbare toekomst. Maar tegelijkertijd moeten we ook op zoek naar de moderne vrijwilliger: iemand die wellicht wat minder tijd te besteden heeft, maar wel trots is op Hellevoetsluis en de Buffel en een aandeel kan hebben binnen de nieuwe ontwikkelingen.”

Nieuwe ontwikkelingen
“We willen niet alleen dat scholen ons meer gaan bezoeken, we willen ook gaan samenwerken met partijen als het Albeda College en het STC. Op kortere afstand worden ook de banden met het Droogdok aangehaald. We gaan in goed overleg samenwerken op het gebied van ticketing, stemmen onze openingstijden op elkaar af, evenals de tentoonstellingen. En we komen gezamenlijk met een aanbod voor het onderwijs,” somt Wim de ontwikkelingen voor de korte termijn op. “Natuurlijk pakken we ook de promotie gezamenlijk op. Het verhaal over het maritieme verleden van Hellevoetsluis moet beter verwoord en verpakt worden in een mooie boodschap, waardoor mensen die op een uur rijden wonen deze kant opkomen. Kijk eens wat een potentie je dan hebt!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant