Het afkoppelen van de regenpijp © Milieu Centraal
Het afkoppelen van de regenpijp © Milieu Centraal

Nat jaar én extreme droogte benadrukken urgentie Week van de Groene Tuin 2024

Algemeen 369 keer gelezen

2023 was het natste en warmste jaar sinds begin 1900. Tevens was er een lange periode van droogte. Door klimaatverandering heeft Nederland steeds meer te maker met extreme neerslag en langere periodes van droogte en hitte. Om deze reden is het belangrijker dan ooit dat Zuid-Hollanders geïnspireerd worden tijdens de Week van de Groene Tuin om aan de slag te gaan met het verduurzamen van tuinen, balkons en straten. 

Tijdens de vijfde editie van Week, dit jaar van 26 maart tot en met 1 april, deelt Milieu Centraal gemakkelijke tips over hoe de tuin klimaatproof te maken. Ook worden er door het hele land verschillende groene acties georganiseerd. Het thema van dit jaar is klimaatadaptatie. In het kader van de Week van de Groene Tuin doet Milieu Centraal onderzoek naar de bereidheid van Nederlanders om hun regenpijp af te koppelen van het riool. De resultaten worden tijdens de start van de Week bekendgemaakt. Voor meer informatie: www.weekvandegroenetuin.nl

Koppel je regenpijp af

Een groene tuin is beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering dan een betegelde tuin. Allereerst wordt geadviseerd om tegels te vervangen voor levend groen. Als volgende stap wordt er aangeraden om de regenpijp af te koppelen. Omdat er steeds meer regen valt kan het rioleringssysteem bij hevige regenval overbelast raken waardoor rioolwater op straat of in het oppervlaktewater terecht kan komen. Dit komt onder andere doordat het grootste gedeelte van de Nederlandse regenpijpen gekoppeld zijn aan het rioleringssysteem. Zo stroomt regenwater via ons dak naar onze regenpijpen en stroomt het naar het riool. Daarbij komt dat er op die manier regenwater wegstroomt dat in een periode van droogte juist kostbaar is voor de tuin. Beter is het dus om regen op te vangen daar waar deze valt, om zo droge periodes beter te kunnen overbruggen. Milieu Centraal helpt hierbij door samen met haar partners praktisch advies te geven over het afkoppelen van de regenpijp. Met een eenvoudige stappenplan wordt uitgelegd hoe men moet opmeten, afzagen en een afkoppelsteen of tegel kan plaatsen.

Sanne Janssen, woordvoerder Milieu Centraal, legt uit: “Het afkoppelen van de regenpijp zorgt ervoor dat regenwater niet onnodig gezuiverd hoeft te worden. In plaats van dat het regenwater het riool instroomt, wordt het water in de eigen tuin opgevangen en daar kan het de bodem in zakken. Dit zorgt ervoor dat enerzijds het grondwatervoorraad daar wordt aangevuld en anderzijds de druk op het rioolsysteem wordt verminderd. Voor het afkoppelen van de regenpijp hoef je slechts een aantal stappen te doorlopen. Daardoor zijn we met zijn allen beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering en je bespaart ook nog eens drinkwater. Ik ben blij dat er weer heel wat groene acties worden georganiseerd tijdens de Week van de Groene Tuin en ik hoop dan ook dat heel Zuid-Holland geïnspireerd wordt om aan de slag te gaan.”    

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant