De Oudheidkamer heeft dit jaar een expositie bij De Duinhuisjes
De Oudheidkamer heeft dit jaar een expositie bij De Duinhuisjes

Expositie Oudheidkamer bij De Duinhuisjes

Algemeen 421 keer gelezen

Oostvoorne/Rockanje - Nadat de Oudheidkamer Oostvoorne in 2023 haar deuren heeft moeten sluiten op de locatie Kerkplein in Oostvoorne hebben zij nu heuglijk nieuws. Zij maken namelijk een doorstart, in ieder geval voor het seizoen 2024.

De Oudheidkamer Oostvoorne is dit seizoen te gast bij Openluchtmuseum “De Duinhuisjes” van Historische Vereniging Westelijk Voorne. In huisje “Duinzoom”, op het terrein van het museum, heeft de Oudheidkamer een expositie gerealiseerd. Tijdens de openingstijden van het Openluchtmuseum is deze tentoonstelling ook te bezoeken. De openingstijden zijn: 30 maart t/m 29 september 2024 op zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 – 16.30 uur. En daarbij in de periode 5 juni t/m 28 augustus 2024 tevens op woensdagmiddag van 13.30 -16.30 uur. De expositie gaat dit jaar over diverse onderwerpen.

“Recreatie en Vakantie”
Het Kruininger Gors van Polder tot Recreatiegebied; wie anno 2024 over het Kruininger Gors wandelt kan zich nauwelijks voorstellen dat het allemaal begon in 1927. Met een primitief, zelfgemaakt tentje achterop de fiets vanuit Rotterdam naar de duinen van het Gors. Kamperen tegen een kleine vergoeding bij de aldaar wonende tuinders, die hun groenten, fruit en eieren verkochten aan de vakantiegangers. Geen enkele voorziening was er aanwezig. In de loop der jaren werd het steeds groter en beter met sanitaire voorzieningen, aansluiting op de waterleiding, winkeltjes, aanleg van wegen en kampeerterreinen en er werden kampeerhuisje gebouwd, een recreatiecentrum en culturele activiteiten georganiseerd. De eerste directeur komt in 1948, tot 1995 komen en gaan er 5 directeuren. Sinds dat jaar maakt vakantiepark deel uit van de Molecatengroep.

Tour van Drie
Een foto impressie van het grootste Wielerevenement voor jongens van 12 t/m 15 jaar. In de jaren `50 - ´60 - `70 tot begin jaren ´80. In 1957 wordt de 1e tour gehouden, drie dagen fietsen door de omgeving met wedstrijdelementen erin. De Wielerploegen werden door bedrijven en winkels uit Rotterdam en Oostvoorne gesponsord. Eind jaren ´70 wordt er met succes ook een Tour van Drie georganiseerd voor de meisjes In 1957 zou het evenement eenmalig plaatsvinden, maar het was zo´n succes dat in 1982 pas de laatste tour gehouden werd wegens gebrek aan belangstelling en veiligheidseisen.

Vakantie in Rockanje
Een selectie fotomateriaal over Verblijf, Vermaak en Vrijheid in de zomer in Rockanje in vroeger tijden. Speciale aandacht is er voor “Rockanje´s Rots” een Koffiehuis met Theetuin uitkijkend over Meertje de Waal aan de Dorpsweg uit 1886. In 1915 wordt het een Hotel Café Restaurant en boven de ingang wordt een stuk rots geplaatst afkomstig uit het Meertje de Waal. Tot 1963 blijft de rots er hangen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant